11. 6. 2021

Carolyn McCulleyová - Svobodná a v pohodě

Voľakedy dávnejšie som tu spomenula knihu o živote bez manželstva od Sama Allberryho: 7 mýtů o singles. Dočítate sa v nej zaujímavé a užitočné veci, hoci je to skôr mužský pohľad, ktorý sa nie vo všetkom zhoduje s pohľadom slobodnej ženy. No a nedávno som si rozšírila obzor v tejto veci ďalšou zaujímavou knihou.

Kniha od Carolyn McCulleyovej s názvom Svobodná a v pohodě je o niečo rozsiahlejšia a ženskému pokoleniu bližšia. Nie je to premýšľanie nad tým, či je slobodný stav u ženy dobrý alebo zlý, či ho prijať alebo sa ho snažiť za každú cenu zmeniť... Kniha sa uberá trošku iným a podľa mňa užitočnejším smerom, pričom otázku slobodného stavu a manželstva nijako nezľahčuje ani neodhadzuje bokom.

Hlavnou témou knihy je pohľad na biblickú ženu. Autorka sa postupne zamýšľa nad jednotlivými aspektmi statočnej ženy na základe slov v Prísloví 31,10-31. Hovorí o biblickej ženskosti, ktorú možno rozvíjať bez ohľadu na to, či je žena slobodná alebo vydatá.

V úvode knihy sa autorka zamýšľa nad hodnotou daru, ktorým slobodný stav podľa Písma je (1Kor 7,7) a nad tichým, no spoľahlivým Božím zaopatrením slobodných žien. V ďalších kapitolách sa potom venuje celkom praktickým veciam, vyplývajúcim zo spomenutého zoznamu vlastností statočnej ženy. Hovorí o prejavoch statočnej ženy v oblasti vzťahov a tiež v každodennom živote - hovorí o spravovaní kuchyne, nakladaní s peniazmi, budovaní domova, o venovaní sa deťom (aj vtedy, ak žena nemá svoje vlastné), o kráse vonkajšej a vnútornej, o podávaní pomocnej ruky, a na záver o statočnom pohľade do budúcich dní. Autorka vedie ženu, bez ohľadu na to, či zostane slobodná alebo sa neskôr vydá, na základe biblických slov k tomu, aby vo svojom aktuálnom stave dokázala dôverovať Bohu a zároveň žiť naplno.