2. 2. 2009

Hana Pinknerová - To pravé místo

Práve som dočítala malú knižočku od Hany Pinknerovej s názvom To pravé místo a podtitulom Jak jsem začala a přestala chodit do práce. Je to zbierka krátkych fejtónov z obdobia života tejto spisovateľky, keď skončila domácu školu s mladšou dcérou a snažila sa nájsť si zamestnanie. Je to také ľahké oddychové čítanie, keď sa Vám chce len tak sadnúť do kresla, zamotať sa do teplej deky so šálkou horúceho čaju alebo kávy, a na chvíľu zabudnúť na svet okolo seba. Nie sú to žiadne hlboké úvahy a rady, skôr by som to pripodobnila k takým krátkym momentkám z bežného každodenného života ženy v domácnosti a na pracovisku.

Sú to krátke príbehy, opis udalostí, ktoré postretli autorku, a možno aj mnohých z nás. Nie vždy sa príbeh končí šťastne alebo nejakým dôležitým poučením, udalosti sú opísané jednoducho tak, ako sa stali. Niekedy ani nepotrebujeme vyčerpávajúce rady, niekedy stačí to vedomie, že podobné chvíle prežíva aj niekto iný. Niekedy možno stačí pozorovať, ako sa s podobnými problémami, ako sú tie naše, ten druhý vysporiadal. A práve pre takéto chvíle sú knihy od Hany Pinknerovej ako stvorené.

Hana Pinknerová napísala viacero kníh. Pred časom som čítala jej zbierku Brusinky, ktorá ma tiež potešila a povzbudila. Okrem toho vydala ďalšie zbierky fejtónov: Co Bůh šeptá maminkám, Smím být něžná, Hořká čokoláda, Budu asi lítat, O světle, O darech a alegóriu nielen pre deti O dřevěném panáčkovi. Ak sa niekedy dostanem aj k týmto ďalším knihám, určite si ich s chuťou prečítam.

Ešte niečo málo o tejto výbornej spisovateľke. Hana Pinknerová sa narodila 1963 a pochádza zo Znojma. V Brne vyštudovala pedagogickú fakultu, odbor čeština - hudobná výchova. Pracovala na mnohých postoch, napr. ako korepetitorka v divadle Na provázku, archivárka štátnej filharmónie Brno, umývačka okien, učiteľka. Po materskej dovolenke pôsobila ako redaktorka rozhlasovej stanice TWR a redaktorka vydavataľstva Postila. Osem rokov sa venovala domácemu vzdelávaniu vlastných detí. Kresťankou sa stala na jeseň 1989. Bola hlavnou organizátorkou konferencií pre kresťanských umelcov "Hrejte dobře a zvučně". Od roku 1999 sa vo väčšej miere venuje písaniu, a to hlavne pre mesačník Život víry a pre TWR. Pôsobí aj ako redaktorka na www.moje-rodina.cz. S manželom Otom, ktorý je učiteľom hry na gitaru, žijú v Brne. Majú spolu dve dcéry Aničku a Adélku.