19. 5. 2009

Sir Nicholas Winton oslavuje sté narodeniny

Sir Nicholas Winton sa dnes, 19. mája 2009, dožíva významného jubilea - oslavuje svoje sté narodeniny.

Nicholas Winton sa narodil 19. mája 1909 rodičom nemecko-židovského pôvodu v Londýne, v Anglicku. V roku 1939 sa postaral o jednu z najpozoruhodnejších akcií záchrany ľudských životov pred vypuknutím 2. svetovej vojny. Z vlastnej iniciatívy zachránil 669 prevažne židovských detí počas nacistickej okupácie Československa. Cez hranice hitlerovského Nemecka sa mu podarilo prepraviť ich do Veľkej Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov. Dokonca ani jeho najbližšia rodina o tom dlho nevedela. Nicholas Winton dodnes žije a volajú ho „Britský Schindler“.

V sobotu 16. mája sa na Českom veľvyslanectve v Londýne zišla viac než stovka hostí na rodinnej oslave takzvanej "Wintonovej rodiny". Veľkú časť hostí tvorili "Wintonove deti" a ich rodiny, ktoré sa zišli zo všetkých kútov Veľkej Británie, ale tiež z Českej republiky, Slovenska, Izraela, Maďarska, Spojených štátov a Kanady. Oslavu zorganizovali Wintonove skutočné deti Barbara a Nicholas mladší.

"Nickyho príbeh má v sebe nejaký vírus, ktorý ľudí zasiahne a núti ich robiť dobré veci. Je to taký plamienok dobra. Jeho dlhovekosť je určitou kvapkou spravodlivosti. On si to zaslúži, pretože vykonal toľko dobra na svete a koná ho stále. Pán Boh ho za to obdaroval," povedal režisér Matej Mináč, vďaka ktorého filmom Sila ľudskosti a Všichni moji blízcí sa širšia verejnosť o Wintonovi dozvedela.

Viac informácií - Wikipédia
(foto: Wikipédia)