17. 6. 2012

Deň otcov - 17. jún 2012



Šťastné detstvo je jeden z najväčších darov,
ktoré môžu rodičia dať svojim deťom.
R. Cholmondeley




Ako to vlastne vzniklo...
Existuje viacej verzií o tom, kto a kedy prvýkrát slávil tento sviatok.

Jedna z nich hovorí, že prvýkrát slávili v USA tento sviatok bohoslužbami v Západnej Virgínii v roku 1908. Najväčší impulz k vzniku sviatku dala Američanka, pani Bruce John Doddová zo Spokane v štáte Washington. Jej otec bol veteránom občianskej vojny. Stratil manželku a sám dokázal dobre vychovať svojich šesť detí. Podľa niektorých prameňov, v roku 1909 oslovila pani Doddová člena americkej vlády, aby pomohol presadiť bohoslužby na počesť otcov. Stalo sa a v štáte Washington odvtedy každú tretiu júnovú nedeľu oslavujú Deň otcov.

Podľa iných zdrojov, návrh oslavovať Deň otcov sa zrodil v známej celosvetovej organizácii, v Lionskom klube, pričinením jeho chicagského predsedu Hartryho Meeka - termínom prvej oslavy bola tretia júnová nedeľa v roku 1915.

Deň otcov je zakotvený v americkom sviatočnom kalendári od roku 1924, keď prezident Calvin Coolidge pomohol, aby sa oslava stala celoštátnou. Zmyslom Dňa otcov je osláviť podiel mužov na výchove detí, podľa možnosti v ideálnej kompletnej rodine. Preto k trojici jarných rodinných sviatkov, májovému Dňu matiek a júnovému Dňu detí a Dňu otcov, patrí v júni v niektorých krajinách aj Deň rodiny. Vo svete slávia v niektorých krajinách aj Deň babičiek.

Po roku 1989 sa začal šíriť aj v strednej Európe - aj u nás. Najčastejšou oslavou je slávnostný obed detí s mamičkou a oteckom a ani staršie, už osamostatnené deti, nezabudnú poslať svojim tatkom milé blahoželania.

Na Slovensku sa pôvodne oslavoval Deň otcov na Jozefa, teda 19. marca. Medzičasom sa však udomácnil americký variant. Teraz sa slávi Deň otcov vždy 3. júnovú nedeľu.

Viac informácií: wikipedia.de