26. 6. 2009

Wintonov vlak

Nezisková organizácia Winton Train o.p.s. vznikla vďaka inšpirácii autentickým príbehom Nicholasa Wintona a detí, ktoré na vlastné riziko, bez mandátu vlád, spravodajských služieb alebo medzinárodných inštitúcií zachránil.

V spolupráci s Českými dráhami a.s. pripravila spoločnosť Winton Train o.p.s. unikátny projekt inšpirovaný dobrom a venovaný mladým ľuďom z celého sveta.

Projekt Winton Train – Inšpirácia dobrom
Tohto roku uplynie už 70 rokov od záchrannej misie pre 669 prevažne židovských detí z územia ohrozeného Československa. Transporty týchto detí do bezpečia britských rodín zorganizoval Nicholas Winton. Projekt, ktorý nesie jeho meno, je pripomenutím tohto činu, ale tiež spomienkou na deti, ktoré sa odjazdu ďalších vlakov nedočkali, pretože práve vypukla 2. svetová vojna, a väčšina z nich potom zahynula v koncentračných táboroch.


Dňa 1.9.2009 pri príležitosti 70. výročia tejto záchrannej misie vypravia České dráhy špeciálny Wintonov vlak, ktorý prejde vtedajšiu trasu Praha – Londýn. Bude symbolizovať neporaziteľnú túžbu po slobode a jasné vyhlásenie odporu voči nacionálnej, etnickej či náboženskej neznášanlivosti, ktorá žiaľ dodnes vyvoláva konflikty v rôznych častiach sveta vrátane Európy. V dobových vagónoch, ťahaných parnou lokomotívou, pocestujú niektorí potomkovia Wintonom zachránených detí so svojimi rodinami. Spolu s nimi do vlaku nastúpia študenti umeleckých škôl a významné európske osobnosti. Cesty Winton Trainom sa tiež zúčastní dcéra Nicholasa Wintona Barbara. Odchod vlaku z hlavnej stanice v Prahe, priebeh cesty a triumfálny príjazd na Liverpoolsku stanicu v Londýne budú sprevádzať mnohé kultúrne a spoločenské akcie, poriadané mladými študentmi z celej Európy. Vlak by mal privítať Sir Nicholas Winton osobne.

Cieľom projektu je inšpirovať mladých ľudí skutkom Nicholasa Wintona, a práve preto sa budúci publicisti a umelci zapoja do viacerých kultúrnych a spoločenských akcií pripravovaných v rámci projektu Winton Train – Inšpirácia dobrom. Prianím organizátorov projektu je, aby ďalší Winton Train s mladými ľuďmi a ich umeleckými dielami inšpirovanými dobrom zamieril v budúcnosti aj do ostatných európskych miest a stal sa tradíciou, ktorá bude pripomínať nezdolné odhodlanie ľudí veriť v dobro a aktívne sa podieľať na spoločnej budúcnosti.

Projekt Winton Train – Inšpirácia dobrom je ojedinelý nie len svojím humanistickým posolstvom, ale aj medzinárodným rozsahom. Je tiež nepochybne vhodnou príležitosťou podporiť mladých ľudí k osobnej odvahe v nikdy nekončiaci boj za univerzálne hodnoty slobody, demokracie a mieru nie len v Európe.

Plán projektu:
26. – 30.6.2009 Konferencia o osude židovského majetku
- predstavenie projektu Winton Train na Konferencii o osude židovského majetku v pražskom Kongresovom centre
31.8.2009 Deň pred odjazdom Winton Trainu
- slávnostné zhromaždenie Wintonových detí a ich potomkov, študentov a osobností verejného života na počesť činu Sira Nicholasa
- slávnostná predpremiéra hraného dokumentu Mateja Mináča Nickyho rodina
- odovzdanie cien víťazom študentských súťaží

Cesta vlakom
1.9.2009 – odchod Winton Trainu o 9:01 a 1. deň cesty vlakom
Praha – Norimberg (dĺžka trasy 355 km)
2.9.2009 – 2. deň cesty vlakom
Norimberg – Kolín nad Rýnom (dĺžka trasy 489 km)
3.9.2009 – 3. deň cesty vlakom
Kolín nad Rýnom – Hoek van Holland (dĺžka trasy 295 km)
Nalodenie na trajekt a priplávanie do anglického prístavu Harwich (dĺžka trasy 245 km)
4.9.2009 – 4. deň cesty vlakom a slávnostný príjazd do Londýna
Harwich – London Liverpool Street Station (dĺžka trasy 112 km)

V Londýne by mal vlak privítať sám Sir Nicholas Winton, pripravovaná je medzinárodná tlačová konferencia, účastníci cesty budú mať možnosť stretnúť sa s významnými svetovými osobnosťami nielen z Veľkej Británie, a tiež si môžu pozrieť predpremiéru hraného dokumentu Mateja Mináča Nickyho rodina...
„Nápad s vlakom je výborný a som rada, že sa jazdy Winton Trainom môžem zúčastniť.“
Barbara Winton (dcéra Nicholasa Wintona)
„Sté narodeniny Nicholasa Wintona a sedemdesiate výročie odjazdu viac ako šiestich stoviek židovských detí z Československa do britského bezpečia budú určite dobrou príležitosťou k dôstojnému pripomenutiu vtedajších udalostí. Sira Nicholasa Wintona si veľmi vážim, o čom svedčí i to, že som mu v roku 1998 udelil Rád T. G. Masaryka. S potešením preto zaštítim aj Winton Train vypravený z Prahy do Londýna.“
Václav Havel
(zdroj + foto: wintontrain)