8. 4. 2020

Sam Allberry - 7 mýtů o singles

Opäť zopár slov o zaujímavej knihe. Dnes to bude kniha od autora Sama Allberryho na tému: 7 mýtů o singles. Autor, sám žijúci ako single, sa v nej venuje siedmym názorom, ktoré v spoločnosti kolujú o takýchto ľuďoch. Zaoberá sa týmito názormi na podklade Biblie a snaží sa poukázať na to, čo je na nich nesprávne, čo by bolo treba v nazeraní na život bez partnera zmeniť a ako to zmeniť. Zároveň sa zaoberá aj pohľadom na manželstvo a hovorí, že obe tieto skupiny by potrebovali lepšie si vzájomne porozumieť. V dnešnej spoločnosti sa akosi automaticky považuje za normálne nájsť si partnera a vytvoriť rodinu. Život single býva považovaný za menejcenný alebo neúplný. Ale Biblia to vidí trošku inak.

Autor sa venuje všeobecným názorom ako: Zostať single si vyžaduje zvláštne obdarovanie, Byť single môže byť prekážkou v službe, Byť single znamená žiť bez rodiny, Byť single je ľahké a ešte zopár ďalších. Nie všetkému, čo autor píše, som úplne porozumela a nie so všetkým sa odkážem celkom stotožniť. Ale viacero vecí ma v tejto knihe oslovilo a myslím si, že stojí za prečítanie.

Autor napríklad pripomína, že sám Pán Ježiš žil ako single, sám si prešiel všetkými úskaliami takéhoto života, čo je povzbudzujúca správa pre všetkých, ktorým sa bez partnera žije ťažko. Pán Ježiš dokáže človeku rozumieť aj v tejto otázke, aj v tomto nám dokáže byť veľmi blízko. Zároveň Pán Ježiš hovorí o manželstve ako o niečom náročnom, čo nie je úplne pre každého (Mt 19,10-11). V knihe sa dozviete k tomu viac detailov a súvislostí. 

Ďalšia z kapitol hovorí o dare žiť single. Podľa Biblie aj toto je dar od Boha (1Kor 7,7), ibaže nespočíva v tom, čo by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Dar života bez partnera nie je o tom, že Boh človeku daruje silu, aby to nejako dokázal pretrpieť, zvládnuť. Hodnota tohto daru spočíva v tom, že človek dostane zvláštnu príležitosť naplno slúžiť Bohu. Všetky dary od Boha majú totiž slúžiť na spoločné budovanie Cirkvi. Až keď si človek uvedomí, o čom je vlastne jeho dar a prijme ho taký, aký je, môže nájsť silu a pokoj k životu, ktorý si možno on sám nevybral. Viac podrobností opäť nájdete v knihe.

V knihe nájdete aj ďalšie zaujímavé myšlienky, nie len pre a nie len o singles. Ako sám autor hovorí, a už som to v úvode spomenula, táto kniha je vhodná pre obe skupiny - pre ľudí žijúcich single a zároveň aj pre ľudí, žijúcich v manželstve. Obe tieto skupiny potrebujú lepšie spoznať, v čom sú pozitíva a zároveň aj negatíva jedného aj druhého stavu, aby si mohli vzájomne porozumieť, pomáhať si a podporiť sa.