29. 4. 2023

Maja Lunde - Snehová sestra, Strážkyňa slnka

Ďalšie zaujímavé detské knihy s náročnejšou témou, od nórskej autorky Maja Lunde. Zatiaľ som si prečítala dve knihy zo štvordielnej série: zimný príbeh Snehová sestra a jarný príbeh Strážkyňa slnka. Mal by nasledovať aj letný a jesenný príbeh, až sa k nim dostanem, rada si prečítam.

Autorka si v týchto knihách všíma témy a emócie, ktoré sa nevyhýbajú ani deťom. Snehová sestra je krásny vianočný príbeh o vyrovnávaní sa so stratou blízkeho človeka. Chlapec Julian prišiel o svoju staršiu sestru Juni, ktorá náhle zomrela. Celá rodina sa musí vyrovnať s jej stratou a veľkou otázkou je, ako prežiť blížiace sa Vianoce. Nakoniec chlapec aj s celou rodinou pochopia, že svojich blízkych niekedy musíme nechať odísť, čo sa ale nevylučuje s tým, že budeme na nich často a s láskou spomínať.

Strážkyňa slnka hovorí tiež o strate blízkych ľudí, ale tentokrát sa so stratou spája hnev a túžba po pomste. Hlavní hrdinovia musia pochopiť, že pomsta a hnev nedokážu zahojiť rany na srdci, ale môžu priniesť ešte viac zla a trápenia. Naučia sa aj to, že ak sa niekto dostane do väzenia hnevu a pomsty, nevyslobodí sa sám, potrebuje pomoc svojich blízkych. A tiež, že ubolené srdce sa najlepšie lieči prejavenou láskou.