29. 1. 2024

Max Lucado – Pomoc z neba

Koncom roku 2023 vyšla v slovenčine ďalšia zaujímavá kniha od Maxa Lucada. V knihe Pomoc z neba sa venuje tretej a možno najzáhadnejšej Božej osobe – Svätému Duchu.

Nečakajte vyčerpávajúci teologický výklad, pretože Duch Svätý sa nezmestí do žiadnych ľudských poučiek. Autor hneď v úvode knihy píše: „Uvažovať o Duchu je ako zamýšľať sa nad bezodným oceánom. Nik nepochopí jeho hĺbku… Duch má v sebe tajuplnosť, ktorú nemožno odhaliť. Duch má v sebe naliehavosť, ktorú nemožno vtesnať do nejakej vízie. Duch má v sebe neviditeľnosť, ktorú nemožno nasilu zviditeľniť… Duch sa vzpiera porozumeniu, ale víta každý náš pokus.“

Táto kniha je teda autorovým pokusom, ako v jednoduchosti opísať svoje obmedzené poznanie a osobnú skúsenosť s Duchom Svätým. Robí tak v nádeji, že čitateľom aspoň sčasti priblíži túto zvláštnu Božiu osobu. Sám Pán Ježiš totiž o Svätom Duchu povedal, že bude pre Jeho nasledovníkov veľmi dôležitý (Jn 14,16-17.26; 15,26; 16,7-8.13-15).

Svätý kto?
Autor poukazuje na to, že Svätý Duch nie je vec, ani žiadna neosobná sila, ale živá osoba – plnohodnotná súčasť Božej Trojice. Píše tiež o zvláštnej jednote v Trojici: Syn prosí Otca a Otec posiela Ducha, ktorý poukazuje späť na Otca a Syna.

Svätý Duch je s nami od samého začiatku nášho nového života, bez Jeho pôsobenia by sme sa nemohli znovuzrodiť (Jn 6,63; 1Kor 12,3) a chránení sme Jeho pečaťou, až kým nedôjdeme do nebeského cieľa (Jn 14,16-17; Ef 4,30). A medzi tým robí pre nás mnoho ďalších vzácnych a nenahraditeľných vecí. Prostredníctvom Ducha Svätého nám Boh dáva všetko, čo potrebujeme k nášmu pozemskému aj večnému životu.

Duch je ako…
Autor sa v krátkych kapitolách venuje aj konkrétnym vlastnostiam alebo úlohám Svätého Ducha. Píše o tom, že Duch je ako učiteľ (ten, ktorý je ti vždy blízko); Duch ako vietor (odlož veslá a napni plachtu); Duch ako príhovorca (žiadna tvoja modlitba nie je márna); Duch ako pečať (tvoja najistejšia istota spasenia); Duch ako holubica (nájdi pokoj uprostred chaosu); Duch ako oblačný a ohnivý stĺp (nechaj sa viesť); Duch ako oheň (odváž sa využiť pravý zdroj čistoty, energie a ochrany); Duch ako olej pomazania (nechávaj po sebe stopy plné oleja); Duch ako prúd živej vody (osviež svoju dušu a buď osviežením pre iných); Duch ako ohnivé jazyky (smelo hovor); Duch ako darca darov (slúž s plným potenciálom); a Duch ako dych (nezabudni, že je len jeden zdroj skutočného života).

Skúmaj a hľadaj
Nemusíte nutne súhlasiť so všetkým, čo autor píše, ale prinajmenšom vám kniha poslúži ako dobrý podnet na hlbšie premýšľanie a hľadanie. Ak budete mať pochybnosti, môžete si vyhľadať, čo presne o danej téme hovorí Biblia. Zároveň môžete hľadať odpovede a rozširovať si obzory aj na modlitbách, v rozhovore s nebeským Otcom, ktorý vie o Duchu úplne všetko. Takáto námaha sa vám určite vyplatí.

Pre mňa bola táto kniha povzbudením a obohatením. Pripomenula mi, že nech sa na tomto svete udeje čokoľvek, nikdy na to nie sme sami. Hoci Pán Ježiš už nie je telesne medzi nami, poslal nám veľmi cennú a spoľahlivú pomoc z neba, o ktorej potrebuje vedieť každé Božie dieťa.