1. 1. 2009

Milosť vám a pokoj

Milosť vám a pokoj od Boha, nášho Otca, a od Pána Ježiša Krista.
2. Tesaloničanom 1,2

Na Nový rok si mnoho ľudí navzájom vymieňa rôzne priania. Božie deti si želajú predovšetkým požehnanie svojho nebeského Otca. V Novom zákone sa nachádza veľa takýchto prianí požehnania - aj keď nie práve k Novému roku. Nájdeme ich v úvodných slovách takmer každého listu.

Milosť, ak je spomenutá, stojí vždy na prvom mieste. Tomu dobre rozumieme. Milosť prichádza priamo zo srdca Božieho. On dáva, a síce nezaslúžene a bezpodmienečne. Milosť sa nedá zaplatiť, milosť je zadarmo.

Ak sa pozeráme späť do svojej minulosti, tak myslíme na milosť, ktorá nás zachránila, keď sme boli mŕtvy vo svojich previneniach a hriechoch. Keď sa pozeráme na prítomnosť, tak sa tešíme z milosti, ktorá nás nesie v každodenných okolnostiach života. Jeho milosť nám stačí. To nám dáva nádej do nového roku. A keď sa pozeráme dopredu, tak sa spoliehame na milosť, ktorá nás dovedie do cieľa. Bude tento rok, ktorý leží pred nami, rokom, kedy príde náš Pán? Očakávajme Ho každý deň!

Keď Pavol želá adresátom svojich listov milosť, tak má na mysli milosť Božiu, ktorá nás nesie každý deň. Môžeme do nového roku vkročiť s vedomím, že náš Otec v nebesiach nie len že pozná naše potreby, ale ich aj naplní. Naše životné okolnosti môžu byť rôzne, ale jedno je vždy rovnaké: my potrebujeme milosť od Boha a od Pána Ježiša Krista. Na nej môžeme stavať.

(preklad z denného čítania „Näher zu Dir 2009“)