23. 4. 2009

Spomienkový deň holokaustu

Život v Izraeli sa v utorok 21.4.2009 na dve minúty zastavil po zaznení varovných sirén, ktoré obyvateľom pripomenuli obete holokaustu. Sirény v izraelských mestách sa ozvali presne o desiatej hodine (9:00 SELČ), načo sa zastavila premávka i mnohí chodci.

Izraelský prezident Šimon Peres a ďalší vysokí predstavitelia sa zúčastnili na spomienkových obradoch v pamätníku holokaustu Jad Vašem, ktoré sa začali už v pondelok po zotmení, keď tu zapálili symbolické sviečky za obete genocídy. Odhaduje sa, že v Izraeli v súčasnosti žije asi 230 tisíc ľudí, ktorí prežili holokaust.

Deň spomienky na obete holokaustu - 27. január a 27.nisan (21. apríl)

27. január 1945 bol dňom oslobodenia najznámejšieho pracovno-vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau (Osvienčim). V roku 2005 Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov potvrdilo, že práve tento deň - 27. január - sa stane každoročným dňom spomienky na obete holokaustu. Generálny tajomník OSN Kofi Annan nazval holokaust „špecifickým zlom, ktoré nemôže byť jednoducho odložené do minulosti alebo zabudnuté.“ Izrael toto rozhodnutie privítal a označil ako historické, hoci samotní Židia slávia Jom ha-šoa v odlišnom termíne – 27. nisan, (podľa nášho kalendára 21. apríl) v deň výročia povstania Varšavského geta.

Holokaust (gréc. holokauston – zápalná obeť alebo celopal, náboženská obeť, ktorá sa celá spáli) je označenie pre systematické, štátom vykonávané prenasledovanie a hromadné vyvražďovanie etnických, náboženských, či politických skupín počas druhej svetovej vojny, vykonávané nacistickým Nemeckom a jeho spojencami. Vo vzťahu k vyvražďovaniu Židov sa používa tiež hebrejský termín šoa (hebr. השואה ha-šoa; zničenie, záhuba). Najpočetnejšími obeťami holokaustu boli Židia prostredníctvom „konečného riešenia židovskej otázky“ (nem. Endlösung der Judenfrage). Holokaustom boli postihnutí taktiež príslušníci niektorých slovanských národov a Rómovia. Terčom likvidácie sa stali taktiež homosexuáli, Svedkovia Jehovovi, ľudia s telesným či duševným postihnutím a politickí odporcovia nacizmu z radov komunistov, anarchistov a demokratov. Celkový počet obetí holokaustu sa odhaduje na 12 až 16 miliónov, z toho zhruba 6 miliónov Židov.


Množstvo ďalších informácií o holokauste a veciach s tým súvisiacich nájdete na stránkach Sviečka,
DSH - Dokumentačné stredisko holokaustu , Yad Vashem, Wikipedia