27. 4. 2009

Znak ryby

Určite ste si všimli na mnohých našich i zahraničných autách znak ryby. Snáď viete aj to, že znak ryby je znakom kresťanov. Ale možno nie všetci viete, prečo práve ryba? Vysvetlenie nájdeme v dávnej histórii z pred viac ako 2000 rokov. Ryba je starobylý symbol, siahajúci až do prvopočiatkov Cirkvi.

V tej dobe, za panovania cisára Nera, v Rímskej ríši nastalo veľmi kruté prenasledovanie kresťanov, alebo kristovcov - ľudí, ktorí otvorene vyznávali vieru v Ježiša Krista ako v živého Boha a Mesiáša. Boli prenasledovaní, väznení, mučení a kruto zabíjaní. Preto sa museli stretávať tajne a museli si dávať veľký pozor na to, čo a pred kým povedia. Museli si vytvoriť nejaké poznávacie znamenie a práve v tej dobe sa ním stal znak ryby. Znak ryby je teda symbolom kresťanskej viery. Ryba – po grécky "ICHTHYS" – je kryptogram so začiatočnými písmenami slov vyznania viery: Iesous Christos, Theou hYos, Soter (Ježiš Kristus, Syn Boží, Spasiteľ).

Motív ryby ale ukrýva v sebe ešte jeden význam – sám Ježiš povedal, keď práve spomedzi rybárov povolal prvých učeníkov: „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí” (Mt 4, 19).

Ak zase niekedy zbadáte na nejakom aute znak ryby, spomeňte si, že Ježiš je Božím Synom a môže byť aj vašim Spasiteľom.