5. 5. 2009

Kresťanské zbory na Slovensku v skratke

Kresťania, ktorí boli pevne presvedčení o pravdivosti a aktuálnosti Biblie, a sami prijali do života Pána Ježiša Krista ako osobného Spasiteľa, túžili po návrate k pravdám a spôsobu stretávania sa prvých kresťanov po odchode Pána Ježiša Krista. Za jediné merítko učenia a života pokladali Bibliu, ktorú prijímali ako úplné a bezchybné Božie slovo.

Z posolstva Biblie chápali nasledujúce významné pravdy:
  1. Boh bol vždy a navždy bude existovať. Je stvoriteľom hmoty, času a priestoru i všetkého duchovného bytia.
  2. Boh je láska, miluje všetkých ľudí.
  3. Každý človek je však odlúčený od Boha pre svoj hriech a nie je schopný si vlastnými úsilím získať Božiu priazeň.
  4. Ježiš Kristus je Božím Synom. Boh ho poslal na tento svet, aby obnovil hriechom prerušený vzťah s Bohom. Nikdy nezhrešil a preto sa mohol stať Spasiteľom. Zomrel na kríži za hriechy všetkých ľudí všetkých dôb. Boh Otec Ho vzkriesil z mŕtvych a teraz je v Jeho prítomnosti.
  5. Ktokoľvek môže získať odpustenie hriechov a nový život pokáním (t.j. úprimnou ľútosťou nad hriechom a odvrátením sa od neho) a osobným prijatím Pána Ježiša Krista a výsledku Jeho obete na kríži.
  6. Ak sa človek vierou nezmieri s Bohom, zostane navždy odlúčený od Neho. Nesmrteľnosť duše človeka a konečný Boží súd po vzkriesení sú zrejmé z Biblie.
Toto hnutie vzniklo v prvej polovici 19. storočia v Anglicku a postupne sa rozšírilo do ďalších krajín. Na začiatku 20. storočia začali vznikať prvé zbory aj na Slovensku.

Charaktristické črty tohoto hnutia:
  1. Túžba a snaha nasledovať v biblickom poznaní aj praxi prvé zbory Cirkvi.
  2. Otvorenosť k prijatiu všetkých skutočných kresťanov (bez ohľadu na cirkevnú príslušnosť) do spoločenstva v zhromaždeniach zborov.
  3. Každonedeľné slávenie Pánovej pamiatky bez prisluhovania ordinovaného služobníka nejakej cirkvi.
  4. Voľné pôsobnie Svätého Ducha vo všetkých zhromaždeniach so slobodou služby slovom (kázania) pre všetkých, Ním obdarovaných a vedených, bratov.
  5. Misijný charakter a misijné pôsobenie príslušníkov bratských zborov.
Tieto pravidlá prijali na základe poznania, nadobudnutého osobným i spoločným štúdiom učenia Nového zákona o Cirkvi už v rokoch 1927-28. V tom čase veriacich nazvali "bratmi" a nové hnutie "bratským hnutím".

Vďaka niektorým mladým ľuďom a rodinám, ktorí vycestovali za prácou, sa dostala zvesť evanjelia aj do Púchova a okolia. Okrem toho, že si v cudzine zarobili na živobytie, vrátili sa s istotou, že Pán Ježiš za nich zomrel na kríži a Boh im odpustil hriechy. S radosťou a nadšením o tom rozprávali svojim príbuzným, priateľom a susedom. Niektorí z nich tiež poznali, že potrebujú odpustenie svojich hriechov, uverili v Pána Ježiša a získali istotu večného života. Tak začali vznikať prvé domáce skupinky, ktoré sa postupne premenili na pravidelné zhromaždenia v Nimnici, Hoštine, Záriečí, Lazoch pod Makytou a od začiatku 50. rokov minulého storočia aj v Púchove. Čítali a vykladali si spolu Bibliu, spievali duchovné piesne a modlili sa.


Komunistický režim ich činnosť spočiatku zakázal, ale od roku 1956 sú Kresťanské zbory štátom uznanou náboženskou spoločnosťou. Momentálne funguje zbor v Púchove a raz do mesiaca v Nimnici. Naše poslanie je také ako to pri jednej príležitosti povedal apoštol Pavol apoštol:
"Priatelia, ...veď aj my sme len smrteľní ľudia ako vy. Prinášame vám zvesť o spasení, ...aby ste sa obrátili k živému Bohu, ktorý stvoril nebo, zem, more i všetko čo je v nich." (Skutky 14)
Viac o Kresťanských zboroch si môžete prečítať na stránke www.krestanskezbory.sk