29. 6. 2009

Winton v literatúre a filme

O Nicholasovi Wintonovi dlho nikto nevedel, o sprístupnenie informácií o tomto skromnom záchrancovi mnohých prevažne židovských detí sa postaral slovenský režisér Matej Mináč, ktorý o ňom natočil niekoľko filmov a napísal knihu.

Hraný film Všichni moji blízcí
Pôvodne chystal Matej Mináč film z druhej svetovej vojny, ktorý zachytáva detstvo jeho mamy Zuzany. Jej rodinný album sa stratil a sním aj kus histórie. Mináč pátral po niečom, čím by tú medzeru vyplnil, hľadal informácie o tom, ako sa v tých časoch žilo a pri tom natrafil na knihu Věry Gissingovej: Perličky dětství, v ktorej napísala: "Boli sme rôznorodou skupinou detí, ktoré mali spoločné len jedno: všetci sme utiekli z okupovaného Československa. Niektoré deti utiekli spolu s rodičmi, ale mnohé, ja medzi nimi, sme prišli samé, v detskom vlakovom transporte. To, že sa nám podarilo uniknúť, bolo zásluhou najmä jedného muža - vtedy tridsaťročného makléra z Londýna, Nicholasa Wintona." Príbeh Nicholasa Wintona ho tak oslovil, že ho okamžite zapracoval do scenára filmu.
Film vznikol ako koprodukčný projekt štyroch krajín – Česká republika, Slovensko, Poľsko a Nemecko v roku 1999. Hrajú v ňom vynikajúci herci ako: Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Jiří Bartoška, Jiří Lábus, Ondřej Vetchý, Tereza Brodská, Květa Fialová a Marián Labuda. Úlohu Nicholasa Wintona stvárnil britský herec Ruppert Graves. Scenár napísal Jiří Hubač, réžia Matej Mináč, hudba Janusz Stoklasa. Príbeh sa odohráva rok pred vypuknutím 2. svetovej vojny, bezprostredne po podpísaní Mníchovskej dohody v roku 1938. Sleduje beh udalostí tohoto obdobia, ako sa odrážali v rodine lekára Jakuba Silbersteina. Ten sa po dlhom váhaní rozhodol využiť transport Nicholasa Wintona, aby zachránil syna Dávida.

Dokument Nicholas G. Winton – Sila ľudskosti
Po naočení filmu Všichni moji blízcí sa Matej Mináč spolu s výborným slovenským strihačom a producentom Patrikom Paššom rozhodli natočiť dokument, kde by sa podrobnejšie venovali Nicholasovi Wintonovi a jeho záchrannej akcii.
„Trápilo nás, že aj keď vykonal niečo tak obrovského, svet na neho akosi zabudol. Nie že by po sláve pán Winton túžil, ale nám sa zdalo nespravodlivé, že o ňom skoro nikto nič nevie. Preto sme sa rozhodli, že mu poďakujeme tak, ako najlepšie vieme. Natočíme o ňom dokumentárny film a dáme do toho všetko – srdce i um,“ povedal Matej Mináč.
Tento dokument po prvýkrát detailne rozpráva o záchrannej akcii, o ktorej Winton 50 rokov mlčal. Vďaka medzinárodnému úspechu tohto filmu sa posolstvo ľudskosti šíri po celom svete. Na galavečere v New Yorku 25. novembra 2002 získal tento film (ako prvý v histórii slovenskej a českej kinematografie) cenu EMMY za najlepší neamerický dokument. Na Newyorskú premiéru prišlo z celých Spojených štátov 19 „Wintonových detí“ a z Kanady reportér Joe Schlesinger. Európska premiéra sa konala na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.
Dokumentárnym filmom sprevádza Joe Schlesinger, reportér kanadskej tv stanice CBC, ktorý je jedným z Wintonových zachránených detí. Príbehy, ktoré rozprávajú zachránené deti, sa prelínajú s rozprávaním a spomínaním Nicholasa Wintona, dokumentárnymi dobovými a archívnymi zábermi. Ku koncu filmu je divák svedkom dojímavej scény stretnutia Nicholasa Wintona so „svojimi deťmi“ po dlhých rokoch.
Réžia: Matej Mináč, scenár: Patrik Pašš, Matej Mináč, hudba: Janusz Stoklosa. Hrajú: Joe Schlesinger, Nicholas Winton, Vera Gissing, Tom Graumann… SR, 2002

Momentálne pripravuje Matej Mináč ďalší film pod názvom Nickyho rodina
Mal by to byť celovečerný film aj s hranými rekonštrukciami Wintonovej záchrannej akcie. A zároveň je v ňom aj to, čo je aj náplňou projektu Winton Train – apel na mladých ľudí, aby sa snažili meniť svet k lepšiemu. „Film sa volá Nickyho rodina preto, že jeho rodina sa neskladá len z detí, ktoré on zachránil, a ich rodín, ktoré dnes predstavujú okolo 5000 ľudí, ale zo všetkých ľudí dobrej vôle, ktorí chcú niečo pre tento svet urobiť“, povedal Matej Mináč.
Film Nickyho rodina by mal mať premiéru v septembri 2009 pri príležitosti výjazdu špeciálneho Wintonovho vlaku z Prahy do Londýna. (viac o vlaku na stránkach Winton Train)

Súčasne vzniká hraný film Anglická rapsodie
ku ktorému napísal scenár Jiří Hubač a je to príbeh jedného zo zachránených detí a jeho túžby presadiť sa ako klavirista. Réžia: Matej Mináč, hrajú: Viktor Preiss, Libuše Šafránková... Česko, Veľká Británia, 2010.

O Wintonovi si môžete prečítať aj niekoľko kníh:
Věra Gissingová: Perličky dětství
Je to denník školáčky, ktorý opisuje záchrannú akciu Nicholasa Wintona očami dieťaťa, ktoré bolo priamym účastníkom Wintonovho transportu. Je to vlastne autorkina biografia.

Věra Gissingová a Muriel Emanuelová: Nicholas Winton a zachráněná generace
Životopis Nicholasa Wintona a životné príbehy „Wintonových detí“.

Johanna Grohová: Až ve stáří děti řekly: Děkujeme vám za naše životy, pane Nicholasi Wintone

Matej Mináč: Loterie života Nicholase Wintona
Viac od Mateja Mináča, Wintonov príbeh jeho očami a tiež o vzdelávacom projekte sa dočítate na stránke WintonFilm.

Matej Mináč: České a slovenské děti za II.světové války
Životné príbehy nie len „Wintonových detí“.

Matej Mináč je slovenský režisér, producent a scenárista. Narodil sa 1. apríla 1961 v Bratislave. Je synom fotografky Zuzany Mináčovej. Dnes má Matej Mináč slovenské aj české občianstvo a žije a pracuje prevažne v Čechách, nakoľko je tam viac príležitostí a lepšie podmienky pre natáčanie filmov.

Jeho filmografia:
1999 Všichni moji blízcí
2002 Síla lidskosti - Nicholas Winton
2006 Kúzlo fotografie
2009 Nickyho rodina
2010 Anglická rapsodie

(foto: wikipédia)