8. 3. 2011

100 rokov MDŽ

Pozdravujem všetky ženy. Dnes máme sté výročie sviatku MDŽ. Pre tých, čo ho považujú za komunistický prežitok, chcem len v krátkosti osvetliť, ako to vlastne s MDŽ je a kde má svoje korene. Komunisti tomuto sviatku síce dodali akúsi trpkú príchuť, ktorej sa dnes ťažko zbavujeme, ale v skutočnosti začala oslava sviatku žien niekde inde a o niečo skôr.

Dnes si pripomíname sté výročie boja žien za svoje práva. Nápad vytvoriť takýto sviatok vznikol v roku 1910 na Medzinárodnej ženskej konferencii v Kodani, ktorej sa zúčastnilo 100 delegátok zo 17 krajín. Dátum bol stanovený na 8. marec na počesť štrajku 40-tisíc newyorských krajčírok z textilných tovární, ktorý bol v roku 1908. Ženy protestovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvá vlna feminizmu v období pred prvou svetovou vojnou bojovala hlavne za hlasovacie právo, osemhodinový pracovný čas a priznanie rovnakých práv, aké mali muži. Prvý MDŽ sa konal v roku 1911 v Rakúsku, Švajčiarsku a Nemecku. V Cárskom Rusku ho oslavovali v roku 1913. OSN ho oficiálne uznala v roku 1975.
Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Počas druhej svetovej vojny MDŽ zrušili, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 MDŽ znovu obnovili.

Boj žien za zrovnoprávnenie s mužmi pokračuje na mnohých miestach našej zemegule až dodnes. Dokonca niekde je to boj žien aspoň o práva človeka. Skúste napríklad nazrieť do niektorých afrických krajín. V mnohých štátoch sa ženy nemajú ani zďaleka tak dobre, ako my tu na Slovensku. Preto by mal byť tento deň nie len spomienkou na prežitky komunizmu, ale v prvom rade poctou ženám, ktoré museli dlho a tvrdo bojovať o svoje miesto a lepší život v spoločnosti.

Blahoželám všetkým ženám k ich sviatku a venujem vám aspoň malú kytičku pre potešenie duše :)