9. 7. 2012

Svadba Baránkova

Radujme sa, plesajme a vzdávajme mu slávu, lebo nadišla Baránkova svadba a jeho nevesta sa pripravila. Bolo jej dovolené obliecť sa do čistého žiariaceho kmentu - lebo tým kmentom sú spravodlivé skutky svätých. Blahoslavení sú tí, čo sú povolaní na Baránkovu svadobnú hostinu.
Zjavenie 19,7-9

Pojem "Svadba Baránkova" snáď každý kresťan pozná, takže len v stručnosti zhrniem:
Baránok (Pán Ježiš Kristus - Syn Boží) si príde pre svoju nevestu (Cirkev) keď sa naplní čas milosti. Bude to nádherná a radostná udalosť, avšak len pre tých, ktorí sú nevestou Baránkovou.

Kým k tomu dôjde, je tu stále možnosť pre každého človeka stať sa nevestou Baránkovou - uznať a vyznať svoj hriech pred Bohom, pokoriť sa, odvrátiť sa od hriechu a prijať milosť a odpustenie, pretože za môj aj tvoj hriech zaplatil výkupné Baránok na golgotskom kríži vlastným životom. Odpustenie a viera v Ježiša Krista, že On je mojím Spasiteľom a odteraz aj Pánom môjho života stačí na to, aby si bol aj ty súčasťou Cirkvi - nevesty Baránkovej a mal istotu večného života v nebi. Pretože ten, kto nevydá svoj život Bohu, nie len že sa nedostane na svadobnú hostinu Baránkovu, ale skončí v pekle a navždy...

A teraz priamo k pojmu "Svadba Baránkova" - niekoľko myšlienok a postrehov zo včerajšej kázne:

Možno trochu lepšie pochopíme a precítime túto udalosť, keď sa pozrieme, ako vyzerala svadba v Oriente. Takáto svadba mala 3 časti:

1. fáza - uzatvorenie zmluvy medzi snúbencami, alebo skôr medzi ich rodičmi, pretože snúbenci boli v tom čase ešte len deti. Súčasťou tejto zmluvy bola aj suma, ktorú bolo treba zaplatiť za nevestu. Presne tak to je aj s nami a s Baránkom, ešte keď sme boli ako malé nerozumné deti, On už vtedy zaplatil za nás výkupné, veľmi vysoké a dostatočné navždy - položil za nás svoj vlastný život.

2. fáza - keď snúbenec dovŕšil určitý vek, požiadal svojho otca, aby mu ukázal jeho budúcu nevestu. Dohodlo sa stretnutie a snúbenica sa išla ukázať budúcemu ženíchovi. Keď sa blížili k domu ženícha, ženích sám vyšiel svojej neveste naproti a voviedol ju do domu svojho otca. Nádherný obraz, ktorý snáď ani nepotrebuje komentár. Ženích sám vyjde svojej neveste Cirkvi naproti a vovedie si ju do domu svojho Otca.

3. fáza - nakoniec príde na rad hostina. Nevesta sa na hostinu patrične oblečie do nádherného rúcha, čo sú v prípade nevesty Baránkovej spravodlivé skutky svätých. Ako sa na inom mieste Biblie hovorí: "Veď sme jeho dielo, stvorení v Kristu Ježišovi na to, aby sme konali dobré skutky, ktoré nám Boh už vopred pripravil." (Efezanom 2,10) Pozor, nemýľte sa, že konaním dobrých skutkov si zaslúžite stať sa súčasťou Cirkvi a ísť na svadbu Baránkovu. To sa môže stať len vierou a prijatím Božej milosti a odpustenia, ako som písala v úvode. Tu sa jedná o trošku iné konanie dobrých skutkov - keď už patríme Bohu a sme Jeho nevestou, práve to nás ťahá ku konaniu dobra. Nie len tak hocaké skutky, aké by sa nám zapáčili, ale skutky, ktoré nám Boh pripravil do cesty, v tých máme chodiť - to má byť našim svadobný rúchom. Tešíme sa a pripravujeme sa na svadbu Baránkovu?

Počúvaj, dcéra, dávaj pozor a zbystri sluch,
zabudni na svoj ľud a na otcovský dom!
Žalm 45,11

Celý Žalm 45 je o svadbe Baránkovej a tento verš nás nabáda, aby sme sa na svadbu pripravovali. Aby sme dobre počúvali, čo od nás Pán očakáva, aké skutky nám pripravil, aby sme boli neustále v Jeho blízkosti. A tiež aby sme zabudli, odkiaľ sme vyšli, aby sme zanechali hriech a svoj starý spôsob života, akým sme žili, keď sme ešte nepatrili Bohu. Buďme stále bližšie pri svojom ženíchovi, nech naša láska k nemu stále rastie.

V Matúšovi 22,1-14 sa píše tiež o jednej svadbe. Keď nastal čas, pozvaní hostia neprišli, všetko ostatné im bolo prednejšie ako pozvanie na hostinu kráľovského syna. A tak sa kráľ rozhodol pozvať kohokoľvek, svojim sluhom povedal: "Choďte teda na rázcestia a koho nájdete, pozvite ho na svadbu...". Tak urobil aj Boh, pozýva všetkých, každý môže prísť. Nezáleží na tom, či sa cítiš byť hodný pozvania, alebo sa cítiš mizerne ako ten najhorší hriešnik. Boh pozýva aj teba, aj pre teba má pripravenú milosť, odpustenie a večný život.

A na záver ešte jedna odlišnosť od akejkoľvek pozemskej svadby - na svadbe Baránkovej bude nevesta z úcty k svojmu ženíchovi odetá v nádhernom rúchu, ale stredobodom pozornosti bude ženích - Baránok - na Neho budeme hľadieť, Jeho budeme obdivovať, On bude žiariť.

Radujme sa, plesajme a vzdávajme mu slávu,
lebo nadišla Baránkova svadba a jeho nevesta sa pripravila.
Zjavenie 19,7