5. 8. 2012

Garth Stein - Umenie pretekať v daždi

Kniha Umenie pretekať v daždi sa radí medzi súčasné bestsellery, práve preto som sa rozhodla prečítať si ju a miesto medzi bestsellermi jej určite právom patrí. Kniha nie je príliš dlhá, ale o to hlbšia. Je to krásny, dojemný a zároveň veľmi poučný príbeh jedného automobilového pretekára, jeho verného psa, jeho manželky a malej dcérky.

Vôbec nevadí, ak nie ste milovníkmi psov, alebo vám nič nehovoria automobilové preteky. Je to kniha predovšetkým o živote ako takom, o vzťahoch a vzájomnej podpore, o ťažkom boji a zvládaní nečakaných zákrut nie len na pretekárskej dráhe, a o nezlomnej vôli vyhrať, hoci aj v poriadnom daždi.

Kniha je napísaná veľmi príjemným štýlom, vôbec sa nemusíte extra namáhať, aby ste pochopili a udržali si dejovú líniu, alebo aby ste si zapamätali postavy. Je to veľmi ľahké oddychové čítanie. Ak máte chuť na jednoduchý a zároveň hlboký príbeh, tak vám túto knihu určite odporúčam.

Tu je zopár myšlienok z knihy:

Skutočný hrdina má chyby. Skutočnou skúškou šampióna nie je to, či dokáže zvíťaziť, ale či vie na ceste k víťazstvu prekonať prekážky.

Vaše auto smeruje tam, kam smerujú vaše oči.

Pretekár pochopí svoje auto, až keď ho dostane takmer na hranicu jeho technických možností.

Dosiaľ nik nevyhral preteky na prvej zákrute, ale mnohí ich tam prehrali.

Preteky sú dlhé - ak chcete prísť do cieľa prví, predovšetkým doň musíte prísť.

Pre tých, ktorí sú pripravení, pre tých, ktorí sú v strehu, sa vynoria nové možnosti.

Nie je ponižujúce prehrať preteky. Ponižujúce je vyhnúť sa pretekom zo strachu z prehry.