5. 8. 2012

Nedotknuteľní

Výborný film inšpirovaný skutočným príbehom. Uurčite stojí za pozretie. Je to v podstate komédia, dobre sa nasmejete, ale film zároveň v sebe ukrýva hlbokú myšlienku. Je to príbeh stretnutia dvoch absolútne odlišných svetov, ktoré si zdanlivo nemajú čo povedať. Ale ako uvidíte vo filme, aj radikálne odlišné svety a náhľady na život sa môžu spojiť a navzájom sa obohatiť, jeden druhému rozšíriť obzory. Stačí im len dať šancu a zbaviť sa predsudkov, ktoré nás často zbytočne zväzujú a nielen seba, ale aj tých druhých oberáme o neopakovateľné zážitky, nové pohľady na svet, nové vzťahy...

Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe si za svojho nového opatrovateľa vyberie Drissa, živelného mladíka z predmestia, ktorého práve prepustili z väzenia. Inak povedané, nájde si azda najmenej vhodnú osobu na takúto prácu. Podarí sa im prepojiť nemožné: Vivaldiho s populárnou hudbou, serióznosť a žoviálne vtipy, luxusné obleky a teplákové súpravy. Bláznivé, zábavné, silné, neočakávané a napokon "nedotknuteľné", presne takým sa stane ich priateľstvo... Komédia s dramatickou zápletkou o tom, že ani človek nehybný od krku po palce na nohách, odrazu odkázaný na pomoc druhých, nemusí stratiť zmysel života. A o tom, že aj nepravdepodobné spojenie melancholického multimilionára a extrovertného recidivistu môže humorne zapôsobiť na diváka, o čom svedčí kasový úspech tohto filmu.

Film Nedotknuteľní od dvojice režisérov Oliviera Nakachea a Érica Toledana je voľne inšpirovaný osudom niekdajšieho obchodníka so šampanským Philippa Pozzo di Borgo. Dve hlavné postavy stvárnili Omar Sy a François Cluzet. Vo Francúzsku film videlo takmer 20 miliónov divákov. Stal sa kinohitom a Omar Sy získal sošku Césara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v roku 2012.
(Zdroj: www.fiffba.sk, foto: www.kultura.pravda.sk)