9. 1. 2013

Simone de Saint-Exupéry - Spomienky na Malého princa

O Antoinovi de Saint-Exupérym (čítaj Antoán de Sen Exypéry) a jeho Malom princovi som písala na tomto blogu už pomerne dávno. Dielo Malý princ patrí k mojim obľúbeným knihám, čítala som ju už niekoľkokrát. Po čase som sa dostala aj ku knihe od Antoinovej sestry Simone de Saint-Exupéry (čítaj Simon de Sen Exypéry) s názvom Spomienky na Malého princa, ktorá je takým malým nahliadnutím do Antoinovho detstva.

Táto kniha vznikla na základe denníka, ktorí si Simone písala. Dobre a ľahko sa číta, je plná deja, rôznych veselých i smutných príhod zo života Antoina a jeho štyroch súrodencov. Nájdete v nej aj fotografie dovtedy nezverejnené. V knihe nájdete aj niektoré paralely z Antoinovho detstva k jeho neskorším spisovateľským dielam.

Viac o Antoinovi de Saint-Exupérym sa dočítate na tomto blogu v kategórii Osobnosti.

Simone de Saint-Exupéry, Antoinova staršia sestra, bola milovníčkou histórie. Ako jedna z prvých žien študovala École des Chartres, kde získala v roku 1926 diplom archivára-paleografa. Asi 25 rokov pracovala vo Vietname vo vedení archívnych a knižných služieb. Okrem toho sa venovala aj písaniu, prispievala pravidelne do historických, politických či ekonomických rubrík. Vydala aj zbierku poviedok a básní Meteory, ale pod meno Simone de Remens, aby nebol v rodine ďalší autor s rovnakým menom. Simone mala rada písanie, ale nebolo jednoduché tvoriť v tieni tak úspešného autora a jej brata Antoina. Po návrate z Vietnamu zastávala významné miesta, čo sa týka historických archívov, aj vo Francúzsku. V posledných rokoch života sa venovala spravovaniu a ochrane diela svojho brata. Viac o Simone de Saint-Exupéry sa dočítate v úvode už spomínanej knihy Spomienky na Malého princa.