8. 1. 2013

Portrét Nicholasa Wintona na TA3

V uplynulom roku (19.5.2012) oslávil Sir Nicholas Winton 103 rokov. Môžete si pozrieť záznam relácie Portrét Nicholasa Wintona, ktorá bola odvysielaná v septembri 2012 na TA3.

Sir Nicholas Winton začiatkom 2. svetovej vojny zachránil z vtedajšieho Československa 669 židovských detí. Viac o jeho práci sa dočítate na tomto blogu v kategórii Osobnosti. On sám o sebe hovorí, že sa vôbec necíti byť hrdinom. V tom čase videl mnohých ďalších ľudí, ktorí tiež pomáhali, len s tým rozdielom, že ich príbehy nie sú medializované...

Pred vojnou bol Nicholas Winton veriacim človekom, ale to, čo videl počas vojny ho úplne odviedlo od viery a dnes v Boha už viac neverí. Sám na ten zlom vo svojom živote takto spomína: "keď som videl kňazov, ako požehnávajú vojakov na oboch stranách barikády, vtedy som si povedal, že buď sú Bohovia dvaja alebo je niekde inde chyba." Je smutné, ako my ľudia dokážeme pokriviť a zničiť obraz skutočného Boha. Nicholas Winton v rozhovore vyjadril mnoho zaujímavých a dôležitých myšlienok a názorov nie len na vtedajšie udalosti vojny, ale aj na dnešný svet a dnešnú spoločnosť. Kiež by sme sa konečne poučili.

Napriek všetkému, čo vykonal, zostáva Sir Nicholas Winton veľmi skromným a jednoduchým človekom a neustále sa drží svojho hesla:
Čokoľvek je možné, je aj uskutočniteľné. Treba len nájsť spôsob.

 

TA3 - Portrét Nicholasa Wintona