1. 1. 2013

V čom spočíva sloboda

Čas rýchlo uteká a znova je za nami ďalší rok. Počas tohoto týždňa sa každý deň schádzame v zbore k spoločným modlitbám. Modlitebným týždňom zvykneme začínať každý rok a vždy sa na to teším. Tento rok ma to obzvlášť teší, lebo vlani som sa toho nemohla zúčastniť a neviem si predstaviť lepší začiatok roku, ako byť celý týždeň pri Božom slove a na modlitbách. Dúfam, že sa mi podarí zúčastniť sa všetkých večerov, veľa to pre mňa znamená - z minulých rokov viem, že ešte dlho po skončení modlitebného týždňa som mohla čerpať z týchto chvíľ posilnenie. Pokúsim sa vám teraz priblížiť myšlienku, o ktorej sa hovorilo dnes večer.

Dnes pred modlitbami zaznel jeden krátky príbeh. Bol o vojakovi, ktorí bol veriacim kresťanom a pokúšal sa prestať s fajčením. No hoci sa veľmi snažil, nedarilo sa mu to. Vždy na nejaký čas prestal, ale keď prišiel do spoločnosti, kde ucítil cigaretový dym, tak nevedel odolať a znova sa k fajčeniu vrátil. Raz, keď tak smutne sedel a premýšľal, prisadol si k nemu iný kresťan a spýtal sa ho na jeho problém. Vojak sa najskôr zdráhal, no potom mu svoj problém rozpovedal a tento kresťan mu poradil: "Nebojuj s tým sám, lebo to nevyhráš. Zver to na modlitbe Bohu a viac sa s tým netráp, Boh sa postará, On má dosť síl poraziť tvoj zlozvyk." Vojak tak aj urobil a naozaj nastala zmena. Na jeho tvári znova žiaril úsmev, už viac nemusel fajčiť. A hoci sa aj dostal do spoločnosti kde sa fajčilo, jeho to už nelákalo a bol z toho veľmi šťastný.

Tento príbeh mi pripomenul jeden múdry výrok: Sloboda nespočíva v tom, čo môžem, ale v tom, čo nemusím. Nech už nás trápia akékoľvek problémy, či už nejaké zlozvyky, závislosti alebo máme v živote iné trápenia, starosti či rôzne zápasy, ktoré sú častokrát nad naše sily, nemusíme s tým bojovať sami. Každý problém či starosť môžeme na modlitbe odovzdať Bohu s dôverou, že On sa v pravý čas postará. Sloboda v Kristovi nespočíva v tom, čo všetko môžem, ale predovšetkým v tom, čo všetko už nemusím, s čím všetkým sa už nemusím trápiť a niesť to sám, čo všetko ma už nezväzuje, neťaží, netlačí k zemi. A okrem toho nám tento príbeh pripomína aj to, že vždy je dobré mať pri sebe ľudí, ktorým sa môžeme zdôveriť so svojimi problémami, ktorí nás podporia, povzbudia, poradia, nasmerujú k Bohu.

A tak vám prajem v novom roku 2013 slobodu od všetkého, čo vás ťaží a trápi, prajem vám pokoj v duši a odpočinutie v Božom náručí... a tiež dobrých priateľov, ktorí vás v pravej chvíli podržia a podporia.