8. 2. 2016

Patricia St. John - Strieborná cesta

"Všetko robte bez reptania a bez pochybovania, aby ste boli bezúhonní a rýdzi prostred pokolenia krivého a prevráteného, medzi ktorými svieťte ako svetlá na svete."

Tieto slová z listu Filipským 2,14 - 15 nájdete v úvode knihy Strieborná cesta od Patricie St. John. Je to príbeh malého osemročného Dávida, ktorý sa spomínaným biblickým veršom snažil porozumieť a učil sa ich realizovať v praxi. A vôbec to nebolo ľahké. Ako misionárov syn žil ďaleko od domova, uprostred ľudí, ktorí vedeli len veľmi málo, ak vôbec niečo, o Pánovi Ježišovi Kristovi a o kresťanskom živote.

Dávidov najlepší kamarát rád klamal a podvádzal a Dávid sa musel rozhodnúť, či ho bude nasledovať alebo sa vzoprie a bude sa snažiť poslúchať Boha, bude sa snažiť byť svetlom uprostred tmy. A to je pre osemročného nezbedného chlapca, ktorý má iba jedného blízkeho priateľa, naozaj ťažká voľba. Dávid chcel brať život s Bohom vážne a mal túžbu stať sa misionárom ako jeho otec, ale najskôr sa musel naučiť, že:

"Misionár chce svojím príkladom ukázať druhým ľuďom, ako má vyzerať život, v ktorom hrá hlavnú úlohu Ježiš Kristus. Mnohokrát hovoria skutky oveľa hlasnejšie ako množstvo múdrych slov. Je veľmi dôležité robiť to, čo sa páči Bohu a čo je správne."

Ako sa Dávid rozhodol, aké dobrodružstvá pri tom zažil, čo jeho rozhodnutia priniesli do života jemu a jeho blízkym, sa dozviete v knihe. Je to pekný, ľahko pochopiteľný detský príbeh, ale pokojne ho môžu čítať aj dospelí. Občas rada siahnem po detských knihách, obzvlášť ak potrebujem relax a oddych nie len pre telo, ale aj pre mozog. Táto kniha je naozaj jednoduchá, oddychová, netreba nad ňou príliš hlboko uvažovať, ale pri tom v sebe ukrýva veľmi zásadnú myšlienku: ak sa rozhodnete brať Boha vážne, budete to musieť dokázať v praxi pred ľuďmi. Nechajte sa inšpirovať odvahou malého Dávida z príbehu Strieborná cesta, ktorý to podľa mňa zvládol celkom dobre. Prajem príjemné čítanie.