hghjgljhljhôjh

21. 3. 2016

Život exota (15)

Dnes som usilovne pacovala a teraz chvíľku sedím a odpočívam. Ráno som navarila čerstvý obed, aby som si mala čo zobrať do práce na svačinu, potom odrobila môj denný "prídel" pracovných hodín, po návrate z práce a nutných nákupoch som rýchlo zamiesila môj obľúbený chlieb (a vlastne jediný, ktorý môžem) a už aj pekne tróni v rúre. Tentoraz si tam ale leží tak trochu osamotene. Zvykla som piecť vždy dva naraz, keď už sa s tým babrem a je rozohriata rúra a zároveň som mala potom dlhší čas pokoj. Keď som upiekla dva chleby a zamrazila, vydržali mi tak zhruba na tri-štyri týždne. No ale teraz som zamiesila len na jeden, pretože sa blíži deň, kedy si pôjdem vyzdvihnúť výsledky testov na alergie a je možné, že ho pečiem posledný krát, kto vie? Možno sa vo výsledkoch objaví alergia na nejakú potravinu, ktorá je súčasťou môjho chlebíka. Ak to bude kukurica a sója, tak som nahratá. Potom už naozaj neviem, z čoho ten chlieb upečiem (lebo bez kvasníc, mlieka, vajec, lepku, bez ryžovej, pohánkovej, ovsenej a amarantovej múky a keby to malo byť ešte aj bez kukuričnej a sójovej, tak by to už asi chcelo kúzelníka). A to som ho mala už tak dobre natrénovaný, vychytané všetky muchy. Recept som už mala v hlave, príprava cesta mi zabrala tak 10-15 minút a výsledok vždy super. A keď si teraz predstavím, že by som mala zase začínať odznova, hľadať recept, resp. si vymyslieť vlastný, pretože recept s toľkými obmedzeniami sa zrejme nájsť ani nedá, x-krát to odskúšať, vyladiť, párkrát zahodiť do koša... och. Vyradenie kukurice a sóje by sa samozrejme netýkalo len chleba, ale komplet všetkých múčnych jedál - koláčov, keksov, cestovín... 
No ale nebudem predbiehať, pekne si počkám na výsledky. Aj keď, trochu som z toho nervózna. Ani vlastne neviem, čoho sa obávam viac, či toho, že sa mi objaví nová alergia a budem sa musieť zase tvrdo popasovať s mojim už aj tak komplikovaným jedálničkom, alebo že si vypočujem starú známu vetu: "Nedokázali sme zistiť, čo Vám je, nevieme Vám pomôcť." 
Ako som už minule spomenula, moje telo pred pár mesiacmi začalo na niečo reagovať veľmi neodbytným svrbením pokožky a aj ďalšími nepríjemnými prejavmi a doteraz sa nepodarilo zistiť ani lekárom a ani mne mojím pozorovaním, v čom je problém. Moje súkromné pátranie som už vzdala, k ničomu ma za posledné mesiace nedoviedlo, akurát čo sa mi išli mozgové závity zavariť. Takže teraz čakám, či niečo rozumné vypátrala moja doktorka v rámci alergií alebo imunity. A potom sa pôjdem ešte ukázať na reumatológiu, aby sa pozreli na zúbky ujovi Sjögrenovi, či sa nepustil do nejakej nekalej činnosti, ktorá by sa prípadne tiež mohla prejaviť takýmto spôsobom. A nakoniec ešte zakotvím na gastro, či sa aj tam náhodou niečo neobjaví... Už tak či onak, hlavne nech mi niekto povie, čo sa deje a ako to riešiť. To by ma v tejto chvíli asi najviac potešilo!
No nič, zdá sa, že chlebík je už hotový, takže si idem na ňom pochutnať, pokiaľ ešte nie je na čiernej listine zakázaných vecí. Nie je to klasika chlieb, na aký ste zvyknutí, pretože nie sú v ňom kvasnice a ani klasické lepkové múky, ale ja som si ho veľmi obľúbila a verte mi, chutí naozaj skvelo. Je to taká bábovka na slano a najlepšia je s trochou domácej kačacej masti, hmm, idem ja večerať...