20. 8. 2017

Sita Brahmachari - Červené lístie

Pred pár dňami som dočítala knihu Červené lístie od indickej autorky Sita Brahmachari. Keď som ju uvidela v kníhkupectve a prečítala si stručný popis, vyzeralo to na naozaj zaujímavé čítanie. A presne tak to aj bolo. Je to kniha určená pre mládež, ale pokojne si ju môžu prečítať aj dospelí. Mne sa čítala veľmi dobre, výborne som si pri nej oddýchla.

Je to jednoduchý, ale pekný a hlboký príbeh troch dospievajúcich detí, ktoré utiekli z domu. Každé utieklo samostatne, z iného dôvodu. No nakoniec ich spojil les, v ktorom sa stretli a ktorý ich svojím jesenným červeným lístím ukryl pred okolitým svetom, pokým neboli pripravení na návrat do života.

Nie je to žiadne povrchné rozprávanie o neposlušných tínedžeroch, ale príbeh o skutočných hodnotách života, o hľadaní seba samého, o vzťahoch, o spolupatričnosti a schopnosti vzájomne si pomáhať a tiež aj o nejakom tom tajomne, mystične, ktoré k 13-ročným deťom ukrytým v tak trošku strašidelnom lese patrí. Pre priblíženie spomeniem aspoň niektoré z postáv. 13-ročná Aisha je utečenkyňou z vojnou zmietaného Somálska, kde prežila veci, ktoré by nemalo vidieť a už vôbec nie na vlastnej koži zažiť žiadne dieťa. Rovnako starý Zak sa ťažko vyrovnáva s rozvodom svojich rodičov a tiež s faktom, že jeho mama je často mimo domova, tentokrát dokonca nezvestná, pretože robí reportáže o deťoch vo vojnových oblastiach. A o niečo staršia Iona ušla pred krutým otčimom a hľadá si novú cestu životom. Spoločnosť im robí jedna stará a - ako sa nakoniec ukázalo - nie až taká bláznivá bezdomovkyňa; a tiež rodina, ktorá v tomto lese kedysi počas vojny položila život, no zdá sa, že okolitý svet na ich obeť už zabudol...