25. 11. 2017

Nevzdať sa, O Bezvláske

Organizácia Dobrý anjel nedávno vydala drobnú publikáciu pod názvom Nevzdať sa. Drobnú čo do rozmerov (11,3x19,5cm), ale určite veľkú čo do obsahu. Je to zbierka krátkych príbehov, vyznaní, akýchsi momentiek zo životov mladých ľudí, ktorí zápasia s rakovinou alebo inými nevyliečiteľnými ochoreniami. Sú to príbehy, pri ktorých vám prebehne mráz po chrbte, možno vypadnú aj slzy z očí, ale zároveň sú plné skutočného, nefalšovaného optimizmu a chuti do života.

Pomedzi príbehy týchto neobyčajných tínedžerov nájdete aj niekoľko komentárov od známych osobností. Príbehy sú tiež doplnené peknými fotografiami a krátkymi, no veľavravnými citátmi jednotlivých autorov. Kúpou knihy môžete prispieť k pomoci mladým ľuďom, ktorí to v živote nemajú ľahké, a jej prečítaním podporíte hlavne samých seba. Tým, ktorí vo svojom živote nemusia zápasiť s ťažkými vecami, môže táto kniha pripomenúť, že sa občas zbytočne trápia nad naozaj banálnymi záležitosťami a pre tých, ktorí práve bojujú svoj ťažký boj, môže byť povzbudením a posilnením.



Organizácia Dobrý anjel vydala ešte jednu zaujímavú knižku pre tých najmenších, ktorí sa už v detskom veku musia vyrovnávať s faktom, že sú odlišní. Ako sa na zadnej strane knihy píše: "Naša priateľka Julka nám raz povedala, že jej kamarátky v nemocnici si prelepili zrkadlo novinami, aby sa nemuseli na seba pozerať. Mali pocit, že oškaredeli, lebo im od liekov vypadali vlásky. Iné deti sa zase hanbia, že sú na vozíčku. Trápi ich, že sa nepáčia ani ľuďom, ktorých stretnú. Spolužiakom, susedom a kamarátom..." V zápätí však autor textu dodáva: "Áno, niektoré deti sú možno iné ako ich okolie, ale že by neboli krásne? To je teda výmysel!" A práve preto vznikla táto kniha. Pod názvom O Bezvláske sa ukrýva detská rozprávka o princeznej, ktorá sa hanbila za svoju inakosť a o koniarovi, ktorý jej pomohol tento problém prekonať. Veľmi milý a poučný príbeh od autorky Gabiky Futovej, ktorá si nedávno tiež prežila svoje "bezvláskové" obdobie.