25. 4. 2019

Leopold Cohn – Príbeh chasidského rabína

Vydavateľstvo Vivit už nejaký čas vydáva životopisy Božích mužov a žien. Je určite dobré pripomínať si a inšpirovať sa životmi Božích služobníkov, ktorí tu boli pred nami, ktorí už vybojovali svoj boj viery. O niektorých som tu už v minulosti písala a pred pár dňami som dočítala ďalší zo série týchto životopisov. Tentokrát to bola autobiografia Leopolda Cohna (pôvodným menom Icik Leib Káhán). Je to krátky, stručný a pútavý príbeh židovského rabína, ktorý hľadal a našiel Mesiáša a rozhodol sa o Ňom hovoriť ostatným súkmeňovcom. Nebola to ľahká cesta, obzvlášť pre príslušníka silno ortodoxnej skupiny chasidských Židov.

Leopold Cohn (1862 – 1937) bol úprimným Židom, dokonca sa stal váženým rabínom, ale vo svojom vnútri stále cítil, že mu niečo chýba. Z Písem vedel, že by mal prísť Mesiáš a časom nadobudol tušenie, že tento Mesiáš už prišiel. Vytrvalo hľadal a postupne sa dopracoval k poznaniu, že Mesiáš je vlastne ten Ukrižovaný, ktorého uctievajú kresťania. A to bolo veľkým kameňom úrazu, pretože kresťanov tamojší Židia vnímali ako modlárov. Žiaľ, že k tomu prispeli kresťania samotní, pretože sa klaňali a modlili k rôznym obrazom a sochám (Leopold žil na Ukrajine v prostredí silne katolíckom), čo je z pohľadu Žida absolútne neprípustné. Boh predsa dal Mojžišovi jasný príkaz: Neurobíš si modlu ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou! Nebudeš sa im klaňať ani im slúžiť, lebo ja som Hospodin, tvoj Boh. (1M 20,4-5) Po svojom znovuzrodení, keď sa verejne začal hlásiť k Ukrižovanému, musel Leopold čeliť mnohým útokom, často aj fyzickému násiliu zo strany svojich súkmeňovcov. No napriek tomu sa rozhodol pracovať medzi Židmi a prinášať im zvesť o spasení. Bol si vedomý, že kresťania túto úlohu nedokážu zvládnuť tak, ako to môže zvládnuť Žid. Lebo Žid najlepšie rozumie Židovi a vie, ako k tejto skupine ľudí pristupovať. Táto služba sa postupne rozrastala a mnohí Židia vďaka nej prišli k spaseniu. Zároveň však museli zápasiť aj s mnohými protivenstvami.

V knihe sa dočítate rôzne podrobnosti z ťažkého života Leopolda Cohna a jeho rodiny, a tiež z jeho dlhoročnej, vernej a veľmi náročnej služby. Pre mňa to bolo vcelku zaujímavé čítanie, zaujímavé nahliadnutie do života Židov a do úskalí evanjelizačnej práce medzi nimi.

Dielo, ktoré Leopold Cohn kedysi založil funguje dodnes. Dnes táto organizácia nesie názov Chosen People Ministries (CPM) a sídli v New Yorku. V Izraeli, Veľkej Británii a USA aj vďaka tejto organizácii vzniklo množstvo zborov mesiánskych Židov. Vďaka službe Leopolda Cohna prišiel ku Kristovi napríklad aj Dr. Arnold Fruchtenbaum, ktorý sa následne stal misionárom a neskôr pracoval vo vedení misie.V roku 1977 potom založil vlastnú misijnú organizáciu pracujúcu medzi Židmi s názvom Ariel Ministries, ktorú dodnes vedie. Dr. Arnold Fruchtenbaum je tiež známy ako autor mnohých kníh, predovšetkým o židovskom pozadí Biblie.