14. 11. 2019

P. Shirerová, G. Detwilerová - detská trilógia Kráľovskí bojovníci

Téma duchovného boja je neustále aktuálna, a nielen pre dospelých. Aj deti potrebujú už od malička poznávať, kto je v tomto svete ich skutočným nepriateľom a ako sa mu ubrániť. Trilógia Kráľovskí bojovníci od autoriek Priscilla Shirerová a Gina Detwilerová hovorí o duchovnom boji a duchovnej výzbroji spôsobom vhodným práve pre deti. Podľa údajov od vydavateľa je tento dobrodružný príbeh vhodný pre deti od 8 do 12 rokov. Ale pokojne si ho môžu prečítať aj dospelí, aj im má určite čo povedať. Ja som sa z týchto kníh všeličomu priučila.


V prvej časti s názvom Kráľovskí bojovníci sa skupinka detí náhle ocitne v tajomnej krajine Ahoratos. Je to zvláštna krajina, kde si treba zo všetkého najskôr zaobstarať poriadnu výzbroj. Tá sa ukrýva v Jaskyni, do ktorej vedie cesta cez Vodu. Zároveň je potrebné riadiť sa pokynmi zo zvláštnej Knihy, ktorej autorom je sám Zdroj. Deti sa musia oboznámiť s pravidlami života v tejto krajine a spoznať svojho nepriateľa. Musia sa tiež naučiť používať svoju výzbroj a dôverovať jej. V tejto prvej časti si vyskúšajú opasok pravdy, ktorý dokáže udržať veci (a možno aj ľudí?) pohromade, topánky pokoja, ktoré sa dokážu dostať aj na neprístupné miesta a zvláštny pancier, ktorý im vždy ukáže správnu cestu. Pri tom všetkom ich po Ahoratose sprevádza tajomná bytosť menom Ruwach.

V druhej časti s názvom Neviditeľná invázia prídu na rad ďalšie, o niečo ťažšie skúšky, a ďalšie kúsky výzbroje. Deťom k výzbroji pribudne štít, ktorý je ale úplne iný, ako si predstavovali. Budú sa môcť presvedčiť, že štít kráľovského bojovníka môže alebo skôr musí vyrásť z malého, zdanlivo bezvýznamného semienka. Deti spoznajú, že takýto štít, hoci sa im zdá slabý, dokáže obrovské veci. Dostanú tiež prilbu, ktorá dokáže uchrániť myseľ pred útokmi nepriateľa. Pretože nepriateľ je zákerný. Nestavia si pevnosti len v neviditeľnej krajine Ahoratos, ale preniká aj do nášho sveta a do nás samých, aby si postavil pevnosti priamo v nás. Dokáže sa zavŕtať do mysle a úplne prekrútiť alebo zakryť pravdu. Deti sa okrem iného učia počítať s faktom, že kto je raz oslobodený, je už navždy slobodný, aj keby nepriateľ tvrdil čokoľvek iné.

No a v tretej časti s názvom Meče slova prichádzajú na rad ešte ťažšie a napínavejšie zápasy. Bojovníci si budú môcť ešte intenzívnejšie vyskúšať ochranné účinky prilby a štítu, a tiež sa zoznámia s mečom. Na rozdiel od predošlých častí výzbroje, používanie meča je oveľa náročnejšie. Deti zistia, že potrebujú poctivý tréning, aby sa naučili s mečom správne narábať. Meč zároveň musí pravidelne dopĺňať svoju silu, k čomu potrebuje Knihu. Deti sa učia, aká je Kniha dôležitá a aké nebezpečné môže byť, keď Knihe prestanú plne dôverovať, keď sa v nej niečo upraví, pozmení, alebo sa prestane brať vážne. Dozvedia sa aj kopu iných vecí, napríklad to, že nie je dobré nechať priateľa osamote, ak vidia, že je neozbrojený. Postupne sa učia, že sami neobstoja, potrebujú navzájom jeden druhého a zároveň zisťujú, aké je užitočné mať po boku aj starších a skúsenejších kráľovských bojovníkov. A naučia sa aj niečo o zvláštnom dare vidieť veci, ktoré iní nevidia…

Celý príbeh je zasadený do súčasnosti a scény z fantazijného sveta Ahoratos sa striedajú so svetom reálnym. A tak si bojovníci môžu svoje získané vedomosti zakaždým vyskúšať aj v reálnom praktickom živote. A nakoniec zistia, že neviditeľný Ahoratos vlastne nie je až taký vzdialený, ani nie je len nejakou fantáziou. Je tu medzi nami a je rovnako reálny, ako svet, ktorý vidíme fyzickými očami.

Trilógia Kráľovskí bojovníci je napínavé detské dobrodružstvo s podtextom Božieho bojovníka. Je plná veľavravných obrazov, ale nenájdete v nej vysvetlivky ani klasické pojmy ako Biblia, Boh, satan, hriech a pod. No vnímavý čitateľ pochopí, minimálne ten dospelý určite. A čo sa týka detského čitateľa, myslím si, že tiež mnohým veciam porozumie a okrem napätia a dobrodružstva nájde v príbehu aj veľa užitočného a poučného. Obzvlášť, ak už má nejaké vedomosti z Biblie a zo života s Bohom. Ale aj tak by bolo dobré si s deťmi o príbehu z týchto kníh pohovoriť. Spýtať sa ich, čo sa v knihách dočítali a podľa potreby im povysvetľovať veci, poukázať im na realitu duchovného boja a biblické súvislosti.

Zároveň treba počítať s tým, že tieto knihy nie sú prvoplánovo evanjelizačné. To samozrejme nezanemená, že nemôžu poslúžiť tým, ktorí sa ešte Bohu plne neodovzdali. Práve naopak, príbeh môže v deťoch vzbudiť túžbu stať sa ozajstným Božím bojovníkom. Môže im pomôcť porozumieť, o čo vlastne v tomto svete ide a ako si s tým poradiť… Ale ten základný prvý krok – získanie spasenia – treba deťom dostatočne vysvetliť. Netreba sa spoliehať, že to urobia spomínané knihy. No a treba dodať, že bojovníkmi v tomto príbehu nie sú len chlapci, ale aj dievčatá.

A zdá sa, že sa pomaly pripravuje štvrtý diel, už sa teším... www.kumran.sk