30. 4. 2020

Revanie leva

Už si nepamätám, či to bolo na nedeľnej bohoslužbe alebo v stredu na biblickej hodinke alebo v piatok na modlitebnej. Ani si nepamätám všetky súvislosti predmetnej kázne. Ale pamätám si z nej dva pojmy: lev revúci a lev trhajúci.

Toho prvého leva spomína apoštol Peter (1Pt 5,8):
  „Buďte triezvi, bdejte! Váš protivník, diabol, obchádza ako revúci lev a hľadá, koho by zhltol.“ Toto je lev, s ktorým sa stretávajú Božie deti a takéto stretnutie môže byť niekedy poriadne desivé. Ale v Biblii je spomenutý aj iný lev. Hovorí o ňom žalmista Dávid (Ž 22,14): „Roztvorili tlamu proti mne ako dravý a revúci lev.“ Dávidov lev, rovnako, ako ten Petrov, má schopnosť revať. Ale popri tom je to aj lev dravý. Profesor Roháček použil ešte silnejší výraz: lev trhajúci. Takýto lev sa objavil v prítomnosti Božieho Syna, o ktorom Dávid v tomto žalme prorocky hovorí.

Na Pána Ježiša zaútočil lev, ktorý nielen reval, ale mohol aj chytiť a roztrhať. To bol zápas na úplne inej úrovni, ako sú všetky naše zápasy. Bol to zápas skutočne na život a na smrť. Pán Ježiš nakoniec tou smrťou aj musel prejsť, aby zvíťazil. Bola to veľmi bolestivá smrť, ale práve vďaka Jeho ťažkému a bolestivému zápasu sme my konfrontovaní už iba s levom revúcim. Už nie s dravým ani trhajúcim.

Nedaj sa oklamať
To sú veľmi potešujúce slová, predovšetkým pre chvíle, keď na nás lev zase poriadne „nakričí“. Peter síce hovorí, že revúci lev hľadá, koho by zhltol, ale bez môjho zvolenia ma zhltnúť nemôže. Môže na mňa revať, ale nemôže ma roztrhať a odvliecť násilím. Trest smrti už nie je určený pre mňa, už ho zniesol môj Pán, pod ktorého ochranou teraz som. Ak mi lev tvrdí čokoľvek iné, tak klame.

Myslím, že apoštol Peter nás slovami „Buďte triezvi, bdejte!“ varuje práve pred diablovou schopnosťou klamať. A varuje nás dôrazne, lebo diabol je naozaj veľmi zdatný klamár. (Jn 8,44) Jeho rev koniec-koncov nemusí byť len o decibeloch, môže na nás zatlačiť aj tichými, zaliečavými slovami, môže sa dokonca tváriť ako anjel. (2Kor 11,14) Ale výsledok je stále rovnaký, môže na nás iba šepkať, hovoriť, kričať, revať, ale nemôže nad nami zvíťaziť – pokiaľ sme naozaj Božím vlastníctvom a sami z vlastnej vôle sa mu nevydáme, pokiaľ nepodľahneme jeho klamstvu.

Stíhaj pokoj
V tom istom Petrovom liste som našla aj dobrú radu, ako zostávať ostražitý a bdieť. V 3. kapitole Peter píše o tom, že ak si niekto nechce zbytočne komplikovať, kaziť život, mal by okrem iného dbať o pokoj (1Pt 3,10-11): „Veď kto chce milovať život a vidieť dobré dni… nech hľadá pokoj a usiluje sa oň.“ Profesor Roháček tu opäť používa trochu iné a veľmi výstižné slovo: „… nech hľadá pokoj a stíha ho.“

Diablove klamstvá môžu byť veľmi zákerné a silné, môžu nám úplne zastrieť zrak a veľmi skomplikovať život. Ak im chceme odolať, musíme si dať záležať na tom, aby sme stíhali pokoj, aby sme ho presunuli z kolónky „nestíham“ k veciam, na ktoré si dokážeme nájsť čas. Potrebujeme tráviť tiché a pokojné chvíle predovšetkým s Bohom a Jeho Slovom, a aj s Jeho ľudom. Ako inak zostať v strehu a bdieť? Ako včas odhaliť nepriateľove klamstvá a ako nabrať silu, aby človek také „revanie“ leva ustál, ak nebude mať čas v pokoji čerpať posilnenie, rozvahu a múdrosť pri nohách svojho Boha?

Ja viem, niekedy je naozaj ťažké nájsť si čas na pokojné posedenie s Bohom, alebo s Jeho ľudom. Ja sama si v poslednej dobe uvedomujem, ako veľmi sa neustále naháňam. Niežeby to bolo mojou vinou, tlačia ma k tomu zložité životné okolnosti. Ale uvedomujem si, že práve v takýchto časoch, keď je človek zaťažený rôznymi zápasmi a starosťami, má satan ľahší prístup k nášmu srdcu. Práve vtedy sme zraniteľnejší – menej ostražití, unavení, disponujúci menšou silou. O to viac je potrebné, aby sme si v našich hektických dňoch dokázali nájsť čas na pokoj, na stíšenie sa pred Bohom.

Samozrejme platí to aj vtedy, keď sa nám pošťastí prežívať pokojné obdobie, bez zbytočného stresu a starostí. Aj vtedy je dôležité tráviť čas s Bohom, lebo diabol si vždy nájde spôsob a cestu, ako nám predostrieť nejaké to svoje klamstvo. Ak nás nebude práve zastrašovať svojím revom, tak nám možno začne spievať nejakú peknú uspávanku.