26. 10. 2020

Hlavný účinkujúci

Viem, že očakávate ďalšie časti seriálu o čítaní Biblie s porozumením. Pracujem na tom a dúfam, že čoskoro sem opäť niečo zavesím. Čítanie evanjelií, ktoré sú momentálne na rade, som si už prešla a spracovala nejaké poznámky, ale hneď za tým nasleduje kapitola o podobenstvách, ktorá s evanjeliami úzko súvisí. Takže by som si rada preštudovala aj tú, kým vám sem niečo nové napíšem.

Zatiaľ vám chcem posunúť jeden zaujímavý pohľad na čítanie Biblie a jej výklad z trochu iného uhla. Je to také malé, krátke zamyslenie, ale dosť dôležité. Nedávno som čítala v dennom čítaní Chlieb náš každodenný takýto príbeh:
Raz som počul o študentovi, ktorý študoval na biblickej škole a keď kázal, vystupoval dosť sebavedome, s výrečnosťou a vášňou. Spokojný sám so sebou sa usadil a profesor na jeho kázeň reagoval slovami: "Bola to silná kázeň, veľmi dobre usporiadaná a dojímavá. Jediný problém je, že Boh nebol predmetom ani jednej vety."
Toto je problém, na ktorý si musí dávať pozor každý z nás. Štúdium Biblie je užitočné a dôležité, je dobré učiť sa rozumieť jej a správne ju vykladať. Len nesmieme zabúdať na to, čo sme si hovorili v našom seriáli pri starozákonných príbehoch: hlavnou postavou každého biblického príbehu je v konečnom dôsledku Boh sám. Toto pravidlo nie je platné len pri starozákonných príbehoch, ale pri Biblii celej a aj pri jej výklade. Hlavnou postavou má byť a je vždy sám Boh. To majme neustále na pamäti, či už si čítame a vykladáme Bibliu sami pre seba, alebo ponúkame jej slová niekomu ďalšiemu. Nie my sme hlavnými účinkujúcimi, ale Boh, ktorý má byť v našich slovách jasne viditeľný.