18. 12. 2021

Max Lucado - Láska hodná dávania

Ak patríte ku knihomoľom a ešte ste si nevybrali, čo by vám vaši blízky mali darovať k Vianociam, mám pre vás zopár tipov. Hoci, možno o nich píšem už trochu neskoro. Ale veď, napokon, kúpiť či darovať užitočnú knihu, nemusí byť len záležitosťou Vianoc alebo iných sviatkov. Dobrá kniha sa zíde kedykoľvek.

Max Lucado je známym autorom kresťanskej literatúry. Nie so všetkým, čo píše, sa dokážem stotožniť, ale niektoré z jeho kníh ma v poslednej dobe naozaj zaujali a úprimne potešili. Ako prvú spomeniem knihu Láska hodná dávania. Ak potrebujete počuť, že vás Boh miluje a pripomenúť si, aká je Jeho láska, a ak túžite túto lásku rozdávať ďalej, potom by pre vás táto kniha mohla byť užitočná.

V úvode autor upriamuje čitateľovu pozornosť na Boha a Jeho lásku k nám. Hovorí o princípe lásky nazvanom: 7,47. (Podľa slov Pána Ježiša v Lukášovi 7,47 - "Komu sa málo odpúšťa, ten málo miluje.") Každý z nás si potrebuje najskôr uvedomiť, ako veľa Boh odpúšťa mne osobne, ako veľmi a osobne ma Boh miluje. Až potom, keď si uvedomím, aká je Božia láska ku mne, môžem túto lásku rozdávať ďalším.

Autor ďalej prechádza jednotlivými vlastnosťami lásky na základe 1. Korinťanom 13,4-7. Hovorí o tom, že pravá láska je trpezlivá, dobrotivá, nezávidí, nevystatuje a nenadúva sa, nespráva sa neslušne, nehľadá svoj prospech, nerozčuľuje sa, nepočíta krivdy, neraduje sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy, všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa a všetko vydrží, a nikdy nezanikne. Hovorí o tom, čo jednotlivé vlastnosti lásky znamenajú, ako sa prejavujú u nášho Pána a ako by sa mohli prejaviť u nás. Hovorí tiež o tom, že je to pomerne náročný zoznam, pre chybujúceho človeka ťažko realizovateľný. No ak si uvedomíme, že Pán Ježiš takýto štandard lásky zvláda, a že On sám prebýva v našich srdciach, potom máme ten najlepší predpoklad, aby sa Jeho láska dostávala cez nás k ďalším ľuďom naokolo.