19. 12. 2021

Max Lucado - O nič nebuďte ustarostení

Druhá kniha od Maxa Lucada, ktorú som si v poslednej dobe prečítala, nesie názov O nič nebuďte ustarostení.

V tejto knihe sa autor zameriava na hľadanie pokoja a odpočinku uprostred chaotického, nepokojného sveta. Hneď v úvode opisuje rozdiel medzi krátkodobým strachom, ktorý môže byť užitočný a úzkosťou, ktorá nás môže vtiahnuť do neužitočného kolotoča neustálych obáv a starostí. Práve na takéto dlhodobé alebo trvalé obavy naráža apoštol Pavol, keď hovorí: „o nič nebuďte ustarostení“. (Flp 4,6)

Autor sa pri úvahách o zvládaní ustarostenosti alebo úzkosti podrobnejšie venuje slovám z listu Filipanom 4,4-8. V týchto piatich veršoch sú okrem spomenutého Pavlovho výroku ukryté štyri výzvy a jedno vzácne Božie zasľúbenie.

Postupne sa zamýšľa nad tým, čo znamená oslavovať Božiu dobrotivosť (v. 4-5 – ustavične sa radujte v Pánovi, Pán je blízko), prosiť Boha o pomoc (v. 6 – predkladajte Bohu svoje žiadosti), nechať svoje starosti na Neho (v. 6 – s vďakou) a rozjímať o dobrých veciach (v. 8 – upriamte svoju myseľ na všetko, čo je pravdivé, čestné, spravodlivé...). A nakoniec hovorí o krásnom zasľúbení – o vzácnom a zvláštnom pokoji, ktorým nás chce náš Boh zahrnúť (v. 7 – pokoj Boží, ktorý prevyšuje každý rozum, uchráni vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi).

Táto kniha bola pre mňa osviežením a upokojením v každodenných zápasoch. Pomohla mi uvedomiť si, čo je to úzkosť, z čoho pramení a prečo je tak zaťažujúca. Pomohla mi zdvihnúť zrak hore – od úzkosti a obáv k Tomu, ktorý je väčší než čokoľvek, čo by nás na tejto zemi mohlo postretnúť. Mám v knihe podčiarknuté niektoré myšlienky a pasáže, ku ktorým sa opakovane vraciam. Rada si ich pripomínam ráno pri vstávaní alebo večer pred spaním. Napríklad:

Úzkosť sa s narastajúcou dôverou zmenšuje. Skontrolujte podpery svojej viery. Dbajte o to, aby na jednej z nich boli vyryté slová: „Môj Boh je neobmedzený vládca.“

Nepokoj vás už unavuje. Už máte dosť bezsenných nocí. Túžite byť ľuďmi, ktorí nie sú „o nič ustarostení“. Túžite po ovocí Ducha. Ale ako ho máte priniesť? Viac sa snažiť? Nie, pevnejšie sa držať. Našou úlohou nie je plodnosť ale vernosť.

Naším cieľom – naším jediným cieľom – je byť doma v Kristovi. On nie je diaľničným odpočívadlom ani hotelovou izbou, On je naším trvalým bydliskom. V Kristovi nachádzame odpočinok aj výživu. Zdravá ratolesť nikdy neopúšťa vinič.