28. 11. 2022

Lee Strobel – Kauza nádej

Zrejme poznáte knihy od Lee Strobela s názvom Kauza Stvoriteľ, Kristus, milosť, viera, zázraky... Nedávno vyšla v tejto sérii ďalšia kniha s názvom Kauza nádej. Oproti predošlým je o poznanie menšia a tenšia, čo jej ale nijako neuberá na hodnote. Je plná užitočných a ľahko zrozumiteľných myšlienok.

Autor knihy sa pozerá na otázku nádeje z viacerých uhlov. Porovnáva nádej tohto sveta s biblickou nádejou. Zatiaľ čo vo svete nádej znamená niečo robiť – sústrediť svoju myseľ na rôzne želania a sny, snažiť sa o pozitívne myslenie, či ovplyvňovať okolnosti, aby sa zmenili v náš prospech; biblická nádej znamená niečo (alebo skôr niekoho) mať. Biblická nádej nám dáva istotu, že ako Božie deti máme kedykoľvek prístup k trónu milosti, pred nášho Boha, ktorý má všetku moc a je ochotný použiť ju, aby nám pomohol. Biblia hovorí o živej nádeji, nie len o zbožných želaniach a neistom dúfaní. Apoštol Peter o tom napísal: „Požehnaný Boh a Otec nášho Pána Ježiša Krista, ktorý nás podľa svojho veľkého milosrdenstva vzkriesením Ježiša Krista z mŕtvych znovuzrodil pre živú nádej, pre nehynúce, nepoškvrnené a nevädnúce dedičstvo pripravené v nebesiach pre vás, ktorých Božia moc prostredníctvom viery chráni pre spásu...“ (1Pt 1,3-5)

Autor knihy píše tiež o zdroji živej nádeje – kde ju hľadať a kde ju celkom určite nenájdeme. V krátkosti sa zaoberá aj niektorými historickými faktami, ktoré potvrdzujú pravosť biblickej nádeje.

Píše o nádeji, ktorá nás ospravedlní z našej minulosti, ktorá nám zabezpečí budúcnosť, a ktorá nám pomôže zvládnuť prítomnosť v tomto beznádejnom svete. Uvádza niekoľko konkrétnych krokov, ako pristupovať k Bohu a čerpať z Jeho moci. Uvádza tiež autentické príklady, kedy pravá a živá nádej dokázala zmeniť životy ľudí.

Píše o nádeji v čase pochybností. O tom, čo to pochybnosť vlastne je a k čomu pozitívnemu alebo negatívnemu nás môže priviesť. Opäť uvádza niekoľko konkrétnych krokov, ako získať späť stratenú nádej, alebo čo všetko nám môže nádej neba priniesť.

V závere píše aj o tom, pre koho všetkého je živá nádej určená a celkom nakoniec môžete využiť autorovu 30-dňovú cestu nádeje, v ktorej ponúka rôzne biblické verše na každodenné uvažovanie.