1. 12. 2022

Predvianočné čítanie

Opäť sa blížia Vianoce a opäť bude december nabitý povinnosťami a starosťami. Ale rozhodla som sa, že tento rok si nájdem spôsob, ako sa nenechať pohltiť predvianočným zhonom. Každý deň si nájdem aspoň trošku času, aby som mohla pozerať na Toho, ktorého príchod si v tomto čase pripomíname.

Preto som si na stôl vyložila tri knihy. Všetky tri sú pomerne tenké, stručné, nič náročné, ale mali by stačiť na to, aby som nezabudla na pravý význam Vianoc.


Ako prvé spomeniem denné čítanie na obdobie adventu (od 1. do 24. decembra) do Johna Pipera s názvom: Dobrá zpráva o veliké radosti (70 strán). Na zadnej obálke knihy sa píše: "Naší modlitbou je, aby vám tato krátká zamyšlení pomohla učinit z Ježíše ten nejkrásnejší poklad a střed celé adventní doby. ... nechceme uprostřed všeho ruchu a shonu, kretý obvykle prosinec provází, zapomenout vyvýšit Ježíše nade vše." Zatiaľ neviem, o čom presne bude, pre ilustráciu spomeniem aspoň zopár nadpisov jednotlivých úvah: Připravte cestu; Mariin nádherný Bůh; Neodchýlit se od Golgoty; Mesiáš pro mudrce; Život, smrt a Vánoce; Vánoce jako příklad pro misii; Jednotka vánočního nasazení; Abyste uvěřili...


Od Timothy Kellera je to kniha: Skrytý význam Vianoc (105 strán). Autor v nej v krátkosti pripomína rôzne aspekty biblického vianočného príbehu. Hovorí o pravom Svetle pre temný svet, o tom, čo všetko nám prezrádza Ježišov rodokmeň, o príchode Kráľa, o Máriinej viere, o viere pastierov a o zopár ďalších veciach. Od tohto autora som už čítala nejaké veci, preto predpokladám, že aj táto kniha bude zaujímavá a podnetná. Opäť niekoľko slov zo zadnej obálky: "Keď pochopíme posolstvo nádeje a spásy biblickej správy o Ježišovom narodení, ešte hlbšie a zmysluplnejšie spoznáme moc vykúpenia z Božej milosti."


A do tretice kniha, resp. malá vrecková knižka od Maxa Lucada s názvom: Láska hodná dávania na Vianoce (formát A6, 47 strán). Je to čítanie tak na pol hodiny. Také malé pripomenutie, aká je Božia láska k nám a ako my máme túto lásku podávať ďalej.
Sú to myšlienky vybraté z autorovej knihy, o ktorej som už na blogu písala: Láska hodná dávania. Ak si nájdete viac času na čítanie (teraz pred sviatkami alebo potom cez sviatky), oplatí sa prečítať si aj túto autorovu knihu, ktorá vám poskytne bohatší pohľad na lásku Božiu aj tú našu.
U Maxa Lucada sa nie vždy stotožním so všetkými jeho myšlienkami, napriek tomu rada čítam jeho knihy. Pretože píše jednoducho a pútavo, a hlavne, jeho knihy poskytujú veľa podnetných myšlienok pre každodenný život.