10. 4. 2023

Timothy Keller - Modlitba, bázeň a blízkosť s Bohom

O modlitbe bolo napísaných už veľa kníh, ale občas mám pocit, že autori svoje skúmanie modlitby zužujú len na jednu otázku: Ako sa modliť, aby Boh naše modlitby vyplnil? Priznám sa, že takéto knihy, ani takáto predstava modlitby ma neláka. Aký by to bol vzťah alebo akú oporu a útočisko by sme mali v Bohu, keby sme k Nemu prichádzali len s očakávaním, že splní presne to, o čo si požiadame? Keby sme sa nemohli s Ním len tak pozhovárať, poradiť sa o tom, čo by bolo pre nás dobré alebo sa spoľahnúť, že On vie a môže oveľa viac, ako si my dokážeme predstaviť?

Preto ma potešilo, keď som nedávno natrafila na knihu Modlitba – bázeň a blízkosť s Bohom od Timothy Kellera, ktorá pozerá na modlitbu z oveľa širšej perspektívy. Ako autor v knihe hovorí, cieľom modlitby nie je získať niečo od Boha, ale viac vnímať Boha samotného. Ani sám Boh od našich modlitieb neočakáva len naše prosby, ale túži po nás samých.

Kniha je trochu objemnejšia, vyžiada si viac času na čítanie, ale za odmenu vám poskytne komplexný pohľad na modlitbu a na veci, ktoré s ňou súvisia.

Modlitba je stretnutie
Autor sa zamýšľa nad tým, čo modlitba je a čo nie je. Okrem iného píše, že modlitba nie je náš objav, ani výsledok nášho ľudského snaženia. Modlitba je dar, Boh sám nám dáva možnosť stretnúť sa s Ním. Je to ako pozvanie k Jeho stolu.

Ak chceme lepšie pochopiť dar modlitby, musíme investovať čas do spoznávania samotného Darcu. Potrebujeme vedieť, ku komu pristupujeme, že naše spoločenstvo s Bohom nestojí na našom výkone, ale na otcovskej láske, že k Otcovi prichádzame skrze Syna, že Duch nám pomáha, keď nevieme, ako sa modliť... Potrebujeme poznať aj cenu tohto daru: aby sme sa mohli stretnúť s Otcom, Jeho Syna to stálo život.

Potrebujeme tiež vnímať nevyhnutnosť a bohatstvo modlitby. Práve skrze dar modlitby – skrze pravidelné „stolovanie“ s Bohom – dostávame od Boha veľa vecí, ku ktorým sa inak nedostaneme. Ako hovorí autor knihy: Modlitba je pre nás ako nebeská manna, ktorá nám dáva silu pre život. Je ako melódia, ktorá zladí naše srdce so srdcom Božím. Je ako pevná veža, kde hriešnik nachádza útočisko. Modlitba je odpočinok duše, vlieva do našich životov tichú radosť a pokoj. Je ako hostina, plná exotických vôní a chutí, alebo ako krajina zázrakov a divov... Modlitba je tiež liekom pre naše oči a prináša do našich životov skutočnú vnútornú premenu, pretože v modlitbe stretávame pravého Boha a nachádzame pravé poznanie samého seba.

Modlitba je rozhovor
Autor opisuje modlitbu ako stretnutie a zároveň ako rozhovor. Boh sa nám v Biblii predstavuje ako taký, ktorý má rád slová a slovná komunikácia je Mu úplne prirodzená. Prostredníctvom svojho slova koná, vo svojom slove sa nám zjavuje, skrze slovo sa k nám približuje. Dokonca On sám je Slovom, prítomnosť Jeho slova znamená prítomnosť Jeho samého. Vidíme to hneď na začiatku Biblie a ešte viac v osobe Pána Ježiša Krista.

Občasná modlitba bez slov je v poriadku. Niekedy prichádzajú chvíle, keď nám je veľmi ťažko alebo naopak, keď nám je s Bohom veľmi dobre a chceme chvíľu iba spoločne mlčať. Ale mlčanie by určite nemalo v našich modlitbách prevažovať nad slovami.

Ak je modlitba o slovách a o rozhovore, potrebujeme tiež vedieť, čo nám Boh hovorí. Jednak preto, lebo Boh nás oslovil ako prvý a my do tohto začatého rozhovoru vstupujeme. A zároveň preto, že modlitba nie je len zdvorilostný pozdrav, ale úprimné stretnutie s úprimným rozhovorom.

Preto autor opakovane pripomína, aké je dôležité čítať a poznávať Božie slovo. Vyzýva k podrobnému štúdiu Biblie, aj k pravidelnému dennému čítaniu a rozjímaniu – ideálne pred modlitbou, aby sme v modlitbe mohli reagovať na Božie slová.

Určite sú aj chvíle, keď Boh ku nám prehovára priamo do našich myšlienok. No kresťan nemôže žiť len na takýchto priamych slovách, bez štúdia Biblie. Veď, ako inak chceme rozoznávať Boží hlas a posúdiť, či tá alebo oná myšlienka naozaj pochádza od Neho, ak si ju nebudeme vedieť porovnať s Písmom? Lebo Boh nikdy nepovie nič, čo by protirečilo Jeho zapísanému slovu.

Modlitba v praxi
Autor ďalej hovorí o jednotlivých zložkách modlitby. Hovorí o bázni, z ktorej pramení chvála a vďačnosť voči Bohu, o intimite, keď priznávame svoju nehodnosť a nachádzame milosť a odpustenie, alebo o zápase, keď voláme o pomoc. Venuje sa tiež modlitbe, ktorú učil Pán Ježiš a dáva ďalšie praktické rady k prehĺbeniu modlitebného života.

Píše napríklad o tom, že modlitba je práca, slovo a rovnováha, modlitba si vyžaduje milosť, bázeň a bezmocnosť, modlitba dáva perspektívu, silu a duchovnú realitu, alebo, že modlitba prináša sebapoznanie, dôveru a kapituláciu. Vysvetľuje tiež, čo je to rozjímanie nad Božím slovom, prečo si modlitba vyžaduje disciplínu a cvik, alebo v čom spočíva tragédia neviazanej modlitby.

Autor sa dotýka aj histórie modlitby, ako ju ľudia vnímali a praktizovali, a prečítate si aj zaujímavé myšlienky k modlitbe od M. Luthera, sv. Augustína alebo J. Kalvína. V závere knihy nájdete aj niekoľko tipov k modlitebnému stíšeniu s rozjímaním nad konkrétnymi biblickými textami.