17. 7. 2023

Shannon Bream - Matky a dcéry v Biblii

Zhruba pred rokom som tu písala o knihe od Shannon Bream s názvom Ženy v Biblii. Pred pár dňami som dočítala ďalšiu knihu od tejto autorky s názvom Matky a dcéry v Biblii a s podnadpisom Posolstvo viery deviatich biblických rodín.

V tejto knihe sa autorka venuje biblickým rodinám, resp. vzťahu medzi rodičmi a deťmi. Kniha je rozdelená do troch častí. V prvej časti píše o matkách a dcérach: Jókebed a Mirjam, Rút a Noemi, Alžbeta a Mária. Druhá časť je venovaná matkám a synom: Rebeka a Jákob, Batšeba a Šalamún, Mária a Ježiš. A tretia kapitola sa venuje otcom a dcéram: Jákob a Dína, Modrochaj a Ester, Saul a Míkal.

Každá kapitola sa opäť začína uvedením biblických miest, kde sa o daných osobách píše a končí sa niekoľkými otázkami na zamyslenie. Autorka opisuje biblické rodiny tak, ako ich vidíme v Biblii. Vyzdvihuje to dobré, čo nás môže povzbudiť, ale píše aj o tom negatívnom, ktoré nám môže byť poučením.

Mňa osobne asi najviac zaujal príbeh Jókebed a Mirijam a celej ich rodiny. Bola to matka, ktorá stála na začiatku novej etapy Izraelského národa, ktorý mal byť vyvedený z Egypta. A bola to matka, ktorá veľmi dobre vychovala svoje deti a priviedla ich k poznaniu pravého Boha. Hoci si prežila aj ťažké chvíle (keď sa vzoprela rozkazu faraóna a živého Mojžiša v košíku položila na rieku, alebo keď sa z jej zachráneného syna stal vrah na úteku...), nakoniec sa dozvedáme, že všetky tri jej deti si Boh použil pri vyvedení národa z otroctva.

Zaujímavý je aj príbeh Noémi a Rút. Noémi bola zrejme veľmi dobrá a zbožná svokra, keď ju jej nevesty nechceli opustiť a jedna z nich sa rozhodla prijať jej Boha za svojho a stať sa súčasťou jej národa. Alebo naopak, vzťahy v rodine Izáka a Rebeky nám môžu byť výstražným príkladom, čo všetko môžu spôsobiť intrigy a uprednostňovanie jedného z detí... V knihe si toho samozrejme prečítate oveľa viac. Ako autorka píše, Biblia je plná zaujímavých postáv, ktoré možno nevyzerajú tak, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Majú svoje prednosti ale aj svoje chyby. No aj napriek chybám ich Boh dokáže použiť vo svojich plánoch. 

V závere knihy nájdeme povzbudenie a uistenie, že ak sa Boh postaral o matky a deti v biblických časoch, celkom určite sa postará aj o nás. Podobne, ako nešťastnému otcovi zomierajúcej dcéry, aj nám Pán Ježiš hovorí: "Neboj sa, len ver!" (Mk 5,35-36)