29. 4. 2022

Shannon Bream – Ženy v Biblii

Kniha od autorky Shannon Bream s názvom Ženy v Biblii má podnadpis 16 jedinečných žien a ich odkaz pre súčasnosť. Je to zaujímavé a povzbudzujúce čítanie predovšetkým (no nielen) pre ženy.

Autorka sa vo svojej knihe zameriava na biblické ženy, ktoré boli nejakým spôsobom prepojené s rodokmeňom alebo životom Pána Ježiša, alebo s národom, z ktorého Pán Ježiš vzišiel. Usporiadala ich do dvojíc a každej dvojici venuje jednu kapitolu.

V úvode každej kapitoly sú uvedené biblické miesta, kde sa o danej žene píše. Potom nasleduje krátka úvaha o jej živote, pričom sa autorka snaží poukázať na veci, ktoré sa od danej ženy alebo dvojice môžeme aj my dnes naučiť. V závere každej kapitoly je zopár otázok na premýšľanie.

V knihe nájdete ženy zmlúv – Sára a Hagar; sestry a rivalky – Ráchel a Lea; outsiderky – Tamar a Rút; udatné ženy – Debora a Jael; ženy, ktoré hovorili Božiu pravdu – Anna a Mirjam; nečakané hrdinky viery – Ester a Ráchab; ženy dvoch ciest – Mária a Marta z Betánie; a svedkyne evanjelia – Mária, matka Ježišova a Mária Magdaléna. V závere knihy nájdete niekoľko slov aj o ženách bez mena, ktoré sa stretli s Pánom Ježišom v dobe, keď chodil po tejto zemi.

Pre ilustráciu spomeniem niektoré z autorkiných myšlienok, napríklad, čo sa môžeme naučiť od Jael, Ester alebo Marty z Betánie:
V bojoch, ktoré nám Boh kladie do cesty, očakáva, že budeme bojovať ako Jael. So zbraňami, ktoré máme… Pred dverami sa vám síce nezjaví Sisera, no nepriateľ áno. Počítajte s tým. Nie, nechytíme do ruky kolík zo stanu (Sdc 4,4-23), no musíme sa vyzbrojiť pravdou, čestnosťou, pokojom, vierou… Debora a Jael nesymbolizovali plachosť ani váhavosť, ale poslušnosť a konanie.

V čase najväčšej núdze Ester spojila Židov do prosby k Bohu. (Est 4,15-17) … Ako kresťania sme zdedili túto jednotu Božích ľudí. V najväčších duchovných krízach sa môžeme obrátiť na svojich bratov a sestry, v svetskom zmysle cudzích ľudí, a nájdeme okamžité spojenie. Koľkokrát ste počuli o niekom v núdzi a pomodlili sa zaňho, hoci ste vedeli, že sa na tejto strane neba vôbec nestretnete? Presne o túto silu žiadala Ester, aby sa o ňu mohla oprieť.

Marta bola očividne inteligentná, teologicky uvažujúca žena. Hneď na začiatku spomenula Ježišovu moc uzdravovať: „Pane, keby si tu bol býval, nebol by mi brat zomrel.“ Lenže zatiaľ čo Márii to takto stačilo, Marte nie. Nechcela hovoriť iba o minulosti a poukázala na budúcnosť. „Ale aj teraz viem, že o čokoľvek by si prosil Boha, Boh ti to dá.“ (Jn 11,17-22) Ale aj teraz. Verila, že nikdy nie je neskoro požiadať Boha o pomoc… a možno ako jediná z evanjelia Jána si uvedomovala, že Ježiša nezväzujú kritériá miesta a času.

Autorka vo svojej knihe pripomína rôzne poučné udalosti zo života biblických žien. Zároveň svoje čitateľky uisťuje o tom, že ženy v Biblii nie sú len akýmisi poznámkami na okraji, ale majú v Božích plánoch dôležité, niekedy priam kľúčové miesto. Aj samotný Pán Ježiš, ako to vidíme v evanjeliách, často komunikoval so ženami, hoci neboli ani zďaleka dokonalé. Neodvracal sa od hriešnic, ani od žien bez postavenia, ktoré nemajú v Biblii uvedené ani len svoje meno. Napriek tomu boli pre Neho dôležité, prichádzal do ich životov a prinášal im pomoc a nádej. A to isté robí aj pre nás dnes.