8. 11. 2023

Adventný kalendár o nádeji

Pomaly ale isto sa blíži predvianočný zhon. Už vlani som si v adventnom období čítala každý deň aspoň krátky text, ktorý moju pozornosť upriamil na skutočnú podstatu Vianoc. A bolo to veľmi fajn. Pomohli mi pri tom dve knihy: Dobrá zpráva o veliké radosti (denné adventné čítanie od Johna Pipera) a Skrytý význam Vianoc (kniha od Timothy Kellera). A tento rok mám na pláne využiť adventné čítanie od evanjelickej farárky Anny Činčurákovej Tipulovej s názvom: Adventný kalendár - Keď sa rodí nádej.

Najskôr niekoľko slov z úvodu knihy:

Milujem advent. Keď deti odpočítavajú dni do Vianoc, v kuchyni vonia škorica a klinčeky, za oknom poletuje sneh a v krbe praská oheň... Idylka, však? Nuž, popravde: sneží už veľmi málo, málokto si skutočne zapáli drevo v krbe (ako ho vôbec má) a občas si ani nestihneme uvedomiť, že nejaký advent je... Naše životy ani zďaleka nie sú bezstarostné ani pokojné. Naopak. Sú plné bolestí, kríz, strachu a zmätku. A napriek všetkému, do sveta ponurej všednosti sa na prvé Vianoce rodí Nádej! Nádej pre teba a pre mňa...

Autorka v krátkych úvahách postupne zoznamuje čitateľa s celým Božím príbehom a príbehom ľudstva. Začína pri stvorení človeka, prechádza cez prvý hriech, potopu a koráb záchrany, Babylonskú vežu, cez veľmi kľukatý život izraelského národa, cez príbehy biblických postáv ako bol Abrahám, Jákob, Jozef, Mojžiš,  Samuel, Dávid, či Šalamún... až po dávno predpovedaný príchod Spasiteľa - Pána Ježiša Krista, v ktorom svitla nová nádej nielen Božiemu národu Izrael, ale každému človeku na tejto zemi. V každej kapitole nájdete okrem dávnych príbehov aj poučenie do dnešných dní a zopár otázok na zamyslenie.