5. 11. 2023

Loron Wade – Desatero

Co kdybychom Boží plán uvedli do praxe?

Desatero od Lorona Wadea je malá, tenká kniha s bohatým obsahom. Ako je už z názvu zrejmé, autor sa v nej venuje desiatim Božím prikázaniam (Exodus 20,1-17).

Uvažuje nad ich podstatou a zároveň ponúka pohľad na to, ako by realizácia Desatora mohla vyzerať v praxi. Každá kapitola je venovaná jednému z Božích prikázaní a nechýba v nej ani krátky príklad zo života. Pre ilustráciu spomeniem niektoré z autorových myšlienok.

Nebezpečná láska
Prečo Boh nechce, aby sme mali iných bohov okrem Neho? Tu autor uvažuje napríklad o účinkoch ľudskej lásky. Silná láska dokáže totiž vniknúť hlboko do ľudskej duše a ponechať nás odhalených a zraniteľných. Týmto prikázaním nás Boh možno varuje pred trápením, ktoré nám láska k modlám tohto sveta môže priniesť?

Zároveň sa autor zamýšľa nad tým, ako venovať svoju lásku a uctievanie pravému Bohu, a prečo je toto prikázanie prvé.

Zmenšovanie Boha
Prečo si nerobiť žiadnu podobu Boha? Jedným z dôvodov môže byť Šalamúnov výrok pri posviacke chrámu, kde o Bohu hovorí: „Veď samy nebesia, ba ani najvyššie nebo ťa neobsiahnu, tým menej tento dom, ktorý som postavil.“ (2Krn 6,18) Možno bude problém v tom, že nech by sme Boha zobrazili čímkoľvek na tomto svete, bude to znamenať, že Ho robíme menším, než v skutočnosti je?

Pri tomto prikázaní autor ponúka aj veľmi praktické vysvetlenie slov, že Boh bude trestať vinu otcov na synoch v nasledujúcich pokoleniach (Ex 20,4-9).

Meno, ktoré nosíme
Čo znamená brať Božie meno nadarmo? Tu autor upozorňuje, že to nemusí byť len o našich ústach, ale možno ešte viac o našom praktickom živote. Ak sa voláme Božími deťmi, bude to v poriadku, ak náš život nebude dôstojne reprezentovať Otcovo meno?

Hľadanie pokoja
Alebo o čom je deň odpočinku? Autor poukazuje na to, že Boh si po stvorení sveta odpočinul nie preto, že by už nevládal viac pracovať, ale preto, že dielo bolo dokončené a veľmi dobré. Aj my smieme zažívať odpočinok, pretože Kristus už dokončil dokonalé dielo spásy, ktorým nás zmieril s Bohom. Možno práve o tom je siedmy deň, aby sme z chaosu tohto sveta pravidelne vstupovali do oázy Božieho pokoja?

Od Boha k ľuďom
Autor tiež pripomína, že prvé štyri prikázania zameriavajú náš pohľad na Boha samotného, aby sme Mu dali to správne miesto v našich životoch. Lebo až potom budeme mať silu k napĺňaniu zvyšných šiestich, ktoré hovoria o medziľudských vzťahoch.

Autor ďalej píše o vzájomnej úcte a zodpovednosti (cti svojho otca a svoju matku), o milovaní nepriateľov (nezabiješ), o nezdravom lepidle ľudských duší (nescudzoložíš), o zradnej túžbe získať niečo za nič (nepokradneš), o milovaní pravdy (nevyslovíš krivé svedectvo), a o uprednostňovaní vecí pred ľuďmi (nebudeš túžiť po ničom, čo patrí tvojmu blížnemu).

Desatoro dnes?
V závere knihy autor premýšľa aj nad tým, prečo sa v dobe milosti, keď už nežijeme pod zákonom, máme zaoberať Desatorom. Je Desatoro rebríkom, po ktorom sa môžeme vyšplhať k Bohu a zaslúžiť si spasenie? Alebo to skôr súvisí s Božím prianím, aby sme rástli do podoby Jeho Syna, alebo s Jeho láskou k nám? Akú úlohu v tom zohráva Duch svätý a potreba nového srdca?

Odpovede na tieto otázky a ďalšie podnetné myšlienky nájdete v knihe. Napísaná je jednoducho, zrozumiteľne a veľmi prakticky.