16. 12. 2012

Si pripravený?

Príde 21.12.2012 naozaj koniec sveta? Počúvame o tom zo všetkých strán a väčšina ľudí si z toho nerobí ťažkú hlavu. Minule som sa aj ja na chvíľu nad tým zamyslela, že je to zrovna na moje narodeniny - kto vie, či príde ten koniec až večer, či už zrána, či si tie narodeniny aj stihnem užiť? :)

Ale sranda bokom, poďme sa na to pozrieť aj trochu seriózne. Mnohí sa celkom vážne pýtajú, čo bude 21.12.2012, či koniec sveta naozaj príde? Neviem, čo sa stane v tento deň, ale jedno viem celkom iste, že koniec sveta príde. Kedy to však bude, to nevie nikto z nás, Biblia totiž hovorí, že "o tom dni a o tej hodine nevie nik, ani nebeskí anjeli, ani Syn (Pán Ježiš Kristus), vie to iba Otec (Boh)" (Matúš 24,36). Márne sa budú ľudia snažiť vypočítať dátum, odhadnúť čas. Oveľa dôležitejšie, ako poznať presný čas konca sveta, je byť na to pripravený.

Mali by sme byť pripravení kedykoľvek sa stretnúť s Bohom, so svojím Stvoriteľom. Mnohí sa bránia tým, že oni v Boha neveria a preto sa pred Ním nemôžu ocitnúť. Problém je v tom, že existencia Boha nie je závislá od toho, či tomu veríte alebo nie. Boh jednoducho existuje, stvoril nás a raz sa pred Ním postavíme. To je fakt, ktorý nikto nezmení, preto bude lepšie, ak na to budete pripravení.

Základ pripravenosti spočíva v tom, mať s Bohom vyrovnané účty. Nikto z nás nie je dokonalý, všetci sme v živote urobili nejakú chybu, niečo zlé. Nemusí ísť hneď o vraždu či krádež, stačí malé klamstvo, alebo len zlé myšlienky... Všetci sme hriešni, či sa nám to páči alebo nie. A hriech nemôže obstáť pred Bohom: "odplatou za hriech je smrť" (Rimanom 6,23). Tým sa myslí večná smrť = večné oddelenie od Boha vo večnom trápení = peklo. Existuje však riešenie, ako si to s Bohom urovnať a vyhnúť sa trestu. Boh videl, že sme všetci hodní odsúdenia, no aj tak nás nekonečne miluje a nechce, aby sme všetci zomreli. Boh chce, aby sme mohli byť večne s Ním, v Jeho prítomnosti, navždy zbavení všetkého zlého, všetkého trápenia a bolesti, navždy v radosti = nebo. Preto poslal svojho jediného Syna, Pána Ježiša Krista, aby zobral trest smrti namiesto nás. Otázka je, či tomu veríš úprimne celým srdcom? Či si ochotný priznať pred Bohom, že si hriešnik, úprimne Mu vyznať svoj hriech? Stačí, ak Mu to povieš celkom jednoduchými slovami, kdekoľvek sa práve nachádzaš. Stačí, ak s úprimným srdcom vyznáš svoj hriech a uveríš, že namiesto teba trest už zniesol Boží Syn, Pán Ježiš Kristus, na kríži. On nie len zomrel, ale na tretí deň aj znova vstal a je živý. Porazil smrť a tí, ktorí Mu uverili, môžu mať v Ňom istotu večného života, istotu, že nech sa stane čokoľvek a kedykoľvek, nech sa akýmkoľvek spôsobom ocitneme na konci tohoto pozemského života, tak to znamená len jediné - ocitneme sa v nebi a budeme navždy so svojím Pánom, so svojím Bohom plným milosrdenstva a lásky.

Ak sa však znenazdajky náš pozemský život ukončí a ocitneme sa pred Bohom bez toho, aby sme mali vyrovnané účty a vyznaný hriech, budeme stáť pred Bohom spravodlivým sudcom a to je to najhoršie, čo sa môže človeku stať. Pretože ako je Boh dokonalý v láske, tak isto je dokonalý aj v spravodlivosti a neexistuje u Neho žiadna výnimka. Ak sa už raz ocitneš tam pred Bohom, už nebude žiadna možnosť na vyznávanie hriechov alebo akúkoľvek nápravu, už bude len jediná cesta - smer peklo.

Raz určite príde chvíľa, keď tvoj život tu na zemi skončí a ty sa ocitneš vo večnosti. Ako sa rozhodneš, ktorú cestu si vyberieš - nebo či peklo? Žiadna ďalšia možnosť neexistuje. Kde budeš tráviť večnosť? Musíš sa rozhodnúť, kým máš ešte čas. Veď na to, aby si večnosť mohol tráviť v nebi, stačí tak málo - vyznať Bohu svoj hriech, prijať Jeho odpustenie, uveriť, že Ježiš Kristus už zaplatil za teba a pozvať Ho do svojho života.

Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život.
(Ján 3,16)

Ježiš povedal: Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, bude žiť, aj keď umrie.
(Ján 11,25)

Odkedy sa Pán Ježiš Kristus stal Pánom môjho života, nemôžem tvrdiť, že všetko ide hladko a som bez problémov. Ale viem a mám istotu, že nech príde čokoľvek, tak môj Boh je so mnou a pomôže mi. A keby prišlo aj to najhoršie, že by sa môj život tu na zemi skončil, tak sa ocitnem v Jeho náručí. A preto ma už netrápia žiadne dátumy konca sveta...