18. 4. 2013

Corrie ten Boom - Pro každého dost

Ďalšia výborná kniha od holandskej spisovateľky a úprimnej kresťanky Corrie ten Boom (viac o nej v kategórii Corrie ten Boom). Tentokrát už nečakajte príliš veľa deja, no napriek tomu je to kniha zaujímavá a nijako nezaostáva za predošlými troma, o ktorých som tu už písala. Kniha Pro každého dost je podobne, ako kniha Tulákem pro Krista, delená na krátke kapitoly, ktoré sa dajú čítať aj samostatne. Ja som ju čítala postupne ako ranné čítanie. Pre mňa osobne je táto kniha bohatým zdrojom praktických príkladov, skúseností a rád, ako slúžiť Bohu a ako hovoriť s ľuďmi o Pánovi Ježišovi Kristovi a o spasení.

Kniha môže rovnako dobre poslúžiť dlhoročným kresťanom, ako aj začiatočníkom. Zároveň môže byť táto kniha užitočná aj ľuďom, ktorí spasenie ešte len hľadajú, pretože ho tu nájdu jednoducho a jasne vysvetlené. Takže, ak chcete s ľuďmi hovoriť o spasení a neviete ako na to, alebo ak v živote s Pánom Ježišom robíte ešte len prvé kroky, túto knihu vám vrelo odporúčam. Žiaľ momentálne neviem, kde sa vám ju podarí zohnať, možno skôr od niekoho požičať.

Len zopár myšlienok z mnohých, ktoré ma oslovili:

  • Naším úkolem není dávat pokyny Bohu: na nás je – hlásit se do služby.
  • Může nás použít jen, stojíme-li na tom místě, na němž nás On chce mít. Nejde přece o to hromadit v srdci Boží tajemství; musíme Jeho zvěst hlásat všem dál.
  • Díváme-li se sami na sebe, je nám jasné, že jsme zcela neschopni k tomu, aby si nás Pán mohl užít. Díváme-li se však na Ježíše, staneme se Jeho zrcadlem. Je pravda, že zrcadlo samo o sobě toho mnoho nenadělá. Je-li však zavěšeno nebo umístěno na správné místo, koná svou funkci dokonale.
  • Mám malý diktafon, když se mi pokazí, nepokouším se ho opravovat, ale pošlu ho hned výrobci, který ho vrátí do původního stavu. Zrovna tak, když přestane fungovat má víra, pošlu ji zpátky k „Výrobci“, k Ježíši, aby ji obnovil.
  • To, co potřebujeme, není velká víra, ale víra ve velkého Boha. (Hudson Taylor)
  • Pilot: „Chci vás upozornit, že se dostáváme do mraku. Prvních deset minut budete mít pocit, jako bychom se příliš nakláněli k jedné straně. Nic se nebojte, řídím letadlo podle přístrojů a poletí naprosto rovně.“ Corrie: „To je výborná ilustrace: Není bezpečné pilotovat podle pocitů. Bible je mým navigačním přístrojem. Létat podle biblických údajů, jednat podle toho, co mi říká – pak drží mé letadlo přímý kurs. Budu-li ho vést podle svého cítění, mohu se dopustit nebezpečné chyby.“
  • Slovo Boží je jako šeková knížka: všechny sliby Bible jsou vydané na naše jméno a podepsané Ježíšem Kristem v tom okamžiku, kdy jsme znovuzrozeni do Boží rodiny. A jak se nově obrácení naučí ze svého šekového konta vybírat? Musí Boží sliby především znát.
  • Nepřítel nám namlouvá, že poddat svou vůli Bohu znamená totéž riziko, jako při cestě po provaze v trakaři. On je ale lhář. Znamená to naopak být úplně bezpečen v loktech Ježíšových.
  • V mém životě jsou tři velké reality. Největší realitou je Boží láska, po ní Boží zaslíbení a za třetí Jeho přikázání. Bůh nemá pro nás návrhy ale přikázání.
  • S každým pokušením přichází současně příležitost k vítězství.
  • Ne, nepláču, protože vím, že Bůh nedělá chyby. (Nollie ten Boom ve vězení)