16. 4. 2013

Joan W. Brown - Corrie: Životy, ktorých sa dotkla

V knihe Corrie: Životy ktorých sa dotkla od spisovateľky Joan W. Brown sa dočítate o živote a činnosti Corrie ten Boom po druhej svetovej vojne.

V úvode knihy nájdete malé zhrnutie udalostí od narodenia Corrie, cez obdobie pred vojnou, vojnu, uväznenie, až po prepustenie z koncentračného tábora a návrat do Holandska. Ak ste čítali knihu Útočište, tak táto kniha vám poskytne aj z tohoto obdobia zopár ďalších kamienkov do mozaiky. No kniha sa predovšetkým venuje ďalšiemu životu a činnosti Corrie ten Boom po vojne.

Nájdete v nej informácie o jej cestách, spolupracovníkoch, o oceneniach, ktoré dostala, o jej knihách a filmoch (nájdete tu napr. zaujímavé informácie z pozadia natáčania filmu Útočište), ale predovšetkým tu nájdete množstvo výpovedí ľudí, s ktorými sa Corrie osobne stretla alebo ich nejakým spôsobom ovplyvnila. Sú to výpovede a spomienky zachránených Židov, spolupracovníkov tajnej organizácie "Podzemie", spoluväzňov, obyvateľov domova v Bloemendaale, ktorý Corrie založila, neskorších spolupracovníkov pri jej evanjelizačných cestách, ošetrovateliek, ktoré sa o ňu vo vyššom veku starali... alebo aj známych osobností ako Billy Graham či Joni Eareckson...

V tejto knihe môžete vidieť Corrie očami ľudí, ktorí strávili nejaký čas v jej blízkosti a všetci sa v podstate zhodli na tom, že Corrie napriek svojmu ťažkému životu vždy okolo seba šírila lásku, nádej a chuť bojovať a predovšetkým všade šírila zvesť o Pánovi Ježišovi a jeho diele spasenia. Jej osobný lekár Hans Moolenburgh napísal o nej na sklonku jej života toto:

"Keď myslíte na tetu Corrie, nepredstavujte si bezmocnú alebo detskú starú osobu. Myslite na ňu ako na krásnu, starú dámu, ktorá šíri svetlo. Ako keby skrytý maják svietil z jej vnútra! Myslite na štedrú, veselú, modliacu sa a múdru ženu, ktorá si aj v chorobe zachovala všetku svoju majestátnosť, pre ktorú ju niektorí celkom spontánne nazývali "Kráľovnou"! Radujte sa s nami a s tetou Corrie, lebo ona je skrytá v Ňom a On ju posilňuje, a preto jej radosť zostáva!"

(Viac o Corrie si prečítajte v kategórii Corrie ten Boom)