14. 9. 2019

Cathy Gohlkeová - Zachráňte Amelie

Kniha Zachráňte Amelie od Cathy Gohlkeovej je román z obdobia 2. svetovej vojny. Spája v sebe neľahké osudy dvoch identických dvojčiat, ktoré sa proti svojej vôli stali obeťou Hitlerovho výskumu, nepočjúcej štvorročnej dcéry dôstojníka SS, ktorá bola kvôli svojmu postihnutiu pre árijskú rasu neprijateľná, židovského dievčaťa, ktoré potrebovalo úkryt, a jedného amerického novinára. Príbeh je síce vymyslený, ale niektoré postavy a udalosti sú vytvorené na základe skutočnosti. Dej sa začína v auguste 1939, krátko pred začiatkom vojny a pomerne rýchlo sa posunie do vojnového obdobia. Je zobrazením veľmi ťakžých vojnových časov, je obrazom miesta, doby a okolností, v ktorých žil a pracoval evanjelický farár a teológ Dietrich Bonhoeffer.

Spočiatku by sa mohlo zdať, že zmienky o Bonhoefferovi a viere v Ježiša Krista sú v príbehu len okrajové. Prvú zmienku o týchto veciach čitateľ nájde až niekde na 150. strane. Ale pri pohľade na príbeh ako celok, tvoria tieto veci významný dielik z mozaiky. Americký novinár Jason sa jedného dňa stretol s Dietrichom Bonhoefferom, čo významne ovplyvnilo jeho konanie. A neskôr to ovplyvnilo aj niektorých ďalších hrdinov príbehu.

Vďaka stretnutiu s Bonhoefferom, pod vplyvom jeho slov a jeho knihy Nachfolge (Nasledovníctvo), a tiež pod vplyvom Biblie, si Jason začal klásť otázky, ktoré menili jeho pohľad na život a svet, ktoré menili jeho samého: Kto je to Ježiš Kristus a čo vykonal? Čo je to milosť a koľko Ježiša stála? A ako by sa mala prejaviť v našich životoch? Bonhoeffer hlásal, že to nebola lacná milosť, Krista stála veľmi mnoho, a preto by sme ani my nemali len pokojne sedieť a zdiaľky pozorovať dianie. Rovnako, ako Ježiš Kristus, by sme mali byť pripravení prinášať obete. Dokážeme však takto žiť sami z vlastných síl? Ak nie, kto nám pomôže tento cieľ, takýto životný štandard dosiahnuť?

Následne, keď sa Jason rozhodoval, či sa spolu s ďalšími kresťanmi zapojí do tajnej záchrannej akcie štvancov, ktorí boli prenasledovaní nacistami a určení na likvidáciu, musel si poctivo odpovedať aj na ďalšie otázky: Som naozaj ochotný za tých ľudí položiť život? Alebo ich opustím, keď veci nepôjdu podľa plánu? Lenže: Kto, ak nie ja? Kedy, ak nie teraz? Jason si postupne uvedomoval, aká je cena nasledovania Ježiša Krista. Bol si vedomý, že byť v nacistickom Nemecku spájaný s niečím alebo niekým iným, ako s Hitlerom, je veľmi nebezpečné. Spojenie s radikálnym Ježišom ho môže stáť život. Napriek tomu sa rozhodol, že ide do toho. Pretože časom zistil, že tohto Ježiša už nechce opustiť, nevymení Ho za nič iné na tomto svete.

Kniha Zachráňte Amelie nie je knihou evanjelizačnou. Ako som už spomenula, slová o Ježišovi Kristovi netvoria väčšinovú časť príbehu. Ale každopádne ho významne dokresľujú. Kniha tiež ponúka zaujímavé nahliadnutie do vtedajších okolností, v ktorých sa nachádzali ľudia v Nemecku. Či už to boli kresťania (katolíci, evanjelici, či členovia novej Vyznávajúcej cirkvi, ktorej predstaviteľom bol aj Dietrich Bonhoeffer), alebo to boli Židia, či obyčajný nemecký ľud žijúci na vidieku...

Pri čítaní tejto knihy som si zároveň uvedomila, ako málo toho viem o Dietrichovi Bonhoefferovi. Nebolo to pre mňa úplne neznáme meno. Vedela som, že to bol Boží služobník, ktorý pracoval vo vojnových časoch v Nemecku a bol autorom niekoľkých kníh a piesní. Ale to je asi tak všetko. Preto som po prečítaní tohto príbehu siahla aj po Bonhoefferovom životopise. V ňom som sa dozvedela zaujímavé veci o tomto mužovi, a tiež veľa o nebezpečných nástrahách obdobia, v ktorom žil a pôsobil. O chvíľu si o tom budete môcť prečítať v kategórii Osobnosti.