6. 2. 2020

Zapáliť budúce generácie

Na začiatku knihy Zjavenia Jána sa píše o prvej láske. Pán Ježiš tu prostredníctvom apoštola Jána prehovára k niekoľkým zborom a do zboru v Efeze odkazuje tieto slová: "Poznám tvoje skutky, tvoju námahu a vytrvalosť… Si vytrvalý, mnoho si zniesol pre moje meno, a neochabol si. Ale mám proti tebe to, že si opustil svoju prvú lásku." (Zj 2,2-4)

Nedávno sme sa týmito slovami zaoberali v nedeľnej kázni. Hovorili sme si o tom, že je dôležité pracovať na Božom diele, byť činný v službe nášmu Pánovi. Pán Ježiš má voči veriacim v Efeze výčitku, ale nevyčíta im, že pracujú, alebo že by pracovali príliš veľa. Naopak, hodnotí kladne, že neustávajú v práci, že sú vytrvalí. Jeho výčitka nie je namierená k ich rukám, ale smeruje k ich srdciam. Vyčíta im, že opustili prvú lásku, že opustili to, čo mali v srdciach celkom na začiatku, keď Ho prijali. Vyčíta im, že ich srdcia už nie sú také zapálené, také horúce.

Opustiť prvú lásku nie je maličkosť, nie je to okrajový detail. Ak sa pozrieme do listov adresovaných niektorým iným zborom, nájdeme tam opakovane slová: "Mám proti tebe niečo málo." (Zj 2,14.20 RP). Ale v odkaze do Efezu, keď je reč o prvej láske, nenájdeme vyjadrenie, že by to bolo "niečo málo". Z Pánových slov je zrejmé, že na prvej láske naozaj záleží. Aj apoštol Pavol v liste Kolosanom upozorňuje veriacich, aby zotrvávali v prvotnom stave srdca, ktorý mali pri prijatí Pána Ježiša: "Ako ste teda prijali Ježiša Krista, Pána, tak v ňom žite." (Kol 2,6)

Tieto slová sú výzvou aj pre nás dnes. Ako kresťania, ako Pánovi nasledovníci máme úlohy, ktoré by sme mali plniť. A často aj plníme, pracujeme naozaj usilovne a vytrvalo. Ale nemali by sme pri tom zabúdať na dôležitú súčasť tejto práce – aby sme si udržali ten prvotný oheň v srdci, aby sme si udržali prvú lásku, ktorou naše srdcia zahoreli pri stretnutí s Pánom Ježišom Kristom. Nejde tu totiž iba o nás, tu a teraz, nejde len o náš osobný vzťah s Pánom. Ide aj o to, čo bude po nás. Potrebujeme sa pozerať dopredu. Božie dielo má oveľa väčší presah, ako je náš vlastný ohraničený život. Ako bude Božie dielo pokračovať v našom zbore, v našom meste, v našej krajine… keď tu už my nebudeme? Aký príklad zanecháme budúcej generácii? Ako zapálime ich srdcia, ako ich naučíme, že je dôležité, aby v službe Bohu ich srdcia horeli prvou láskou, ak naše vlastné srdcia budú chladnúť?

Z ďalších slov do Efezu je zrejmé, aké vážne následky môže priniesť strata prvej lásky, resp. neochota tento stav napraviť: "Spomeň si teda, odkiaľ si padol, kajaj sa a konaj prvotné skutky; inak prídem za tebou a ak sa nebudeš kajať, pohnem tvoj svietnik z jeho miesta." (Zj 2,5) Ak stratíme prvú lásku a nebudeme túto stratu brať vážne, ak nevrátime naše srdcia späť do tesnej Pánovej blízkosti, aby mohli opäť horieť tým prvým ohňom, môže sa stať, že naše miesta v Božej službe zostanú po nás prázdne, že nebudú mať pokračovateľov. Lebo len horiace srdce môže zapáliť ďalšie srdcia.