20. 12. 2021

Max Lucado - Nikdy nie si sám

Do tretice kniha od Maxa Lucada s názvom Nikdy nie si sám. Zo spomenutých troch kníh od tohto autora ma táto oslovila najviac.

Ako názov knihy napovedá: autor tu predstavuje Boha ako toho, ktorý prišiel v osobe Pána Ježiša na tento svet, aby sme už nikdy nemuseli byť sami. Postupne ukazuje na jednotlivých zázrakoch z evanjelia Jána, že náš Boh je s nami v každej chvíli a v akomkoľvek probléme.

Boh sa zaujíma a reaguje na náš nedostatok (chýbajúce víno na svadbe v Káne – Jn 2). Pomáha nám, aj keď sa cesta k zázraku môže zdať veľmi dlhá (uzdravenie chlapca na diaľku – Jn 4). Je s nami aj v našej stagnácii, keď sa nevieme pohnúť z miesta (dlhoročne ležiaci pri rybníku – Jn 5). Je s nami v našich búrkach (nočná búrka na jazere – Jn 6). Aj v našich neriešiteľných situáciách (nasýtenie zástupu – Jn 6). Aj vtedy, keď sa k jeho zázrakom dostávame cez „blato“ (uzdravenie slepého – Jn 9). Jeho hlas dáva silu tam, kde sa zdá, že už nie je nádej (smrť Lazára – Jn 11). Je s nami v našich pochybnostiach (záhada prázdneho hrobu – Jn 20). Je tu pre nás aj v našich zlyhaniach a pripravuje nám druhé šance (Petrove raňajky s Ježišom – Jn 21).

No predovšetkým urobil pre nás ten najväčší zázrak zázrakov – obetoval vlastného Syna (Jn 19-20), ktorý splatil náš dlh voči Otcovi, a to raz a navždy. Tým nám zabezpečil trvalú možnosť spoliehať sa na Jeho prítomnosť a moc. Tým potvrdil, že môže pre nás urobiť všetko, čo robil pri svojich ostatných zázrakoch a ešte omnoho viac (Ef 3,20-21).

Aj v tejto knihe mám podčiarknutých viacero užitočných myšlienok, ktoré si opakovane pripomínam. Napríklad myšlienky k príbehu o svadbe v Káne:
Vo vašej osobnej verzii tretieho verša (Jn 2,1-5) ste Bohu vysvetlili, kde trpíte núdzou. Po treťom verši, v ktorom ste vyslovili svoju prosbu, nasledoval štvrtý. Ticho. Ako v knižnici o polnoci. Odpoveď neprišla... Keď ste sa nedočkali odpovede, ako vyzeral váš verš číslo päť? Máriin mohol vyzerať takto:
- Odfrkla a urazene odišla.
- Vyhlásila, že svojmu Synovi už nebude veriť.
- Povedala: "Keby si ma miloval, vyslyšal by si ma."
- Povedala: "Takto sa mi odvďačuješ za to, že som ti roky prala a varila?"
Máriin piaty verš však znie takto:
- Jeho matka povedala obsluhujúcim: "Urobte všetko, čo vám povie!“ (Jn 2,5)
V preklade:
- To Ježiš má všetko v rukách, nie ja. To On riadi svet, nie ja. Dôverujem Mu. Urobte všetko, čo vám povie. Aj keby to "všetko" znamenalo vôbec nič.
Viera v Neho jej dala silu povedať: "Ak povie áno, výborne. Ak povie nie, v poriadku."


K príbehu o nasýtení zástupu:
Čelíte pätnástim tisícom problémov? V prvom rade počítajte s Kristom. Stačí Mu dať, čo máte, a potom už len sledovať, čo s tým urobí. Čo máte v košíku vy? Máte v ňom iba ostýchavú modlitbu? Vyslovte ju. Máte v ňom iba nedostatočnú schopnosť v istej oblasti? Použite ju. Máte iba ospravedlnenie? Ponúknite ho. Máte silu už iba na jeden jediný krok? Spravte ho. Nám nenáleží hovoriť Ježišovi, že náš dar je primalý. Boh môže vziať drobnosť a urobiť z nej niečo veľké.

Alebo k príbehu o búrke:
Skôr ako Ježiš búrku utíši, prichádza uprostred nej k nám. Zastavte sa na chvíľu a dovoľte Mu, aby vám povedal svoje meno. To, čo potrebujete najviac, je Jeho prítomnosť. Chcete vedieť, potrebujete vedieť a musíte vedieť, že mocný Boh JA SOM je blízko. Nedovoľte búrke, aby vás uzavrela dovnútra. Nech vás otvorí smerom k nebu.