6. 6. 2021

Čítať Bibliu s porozumením - Žalmy III.

Do tretice ešte niekoľko slov k žalmom. Dnes to bude zopár vecí k žalmom prekliatia, a tiež k používaniu žalmov v dnešnej dobe. Opäť budem čerpať z knihy Jak číst Bibli s porozuměním od autorov Gordon D. Fee a Douglas Stuart (v článku uvádzaná ako Príručka).



Žalmy prekliatia

V žalmoch je vyjadrená celá škála ľudským pocitov, vrátane tých krajných. Žalmy nám pomáhajú vyjadriť tieto pocity pred Bohom. Samotné pocity nie sú hriechom, ale napr. taká horkosť, hnev alebo nenávisť môžu následne k hriechu viesť, napr. k túžbe niekomu ublížiť. Preto je lepšie tieto pocity ventilovať slovami a pred Bohom, než pred ľuďmi a prostredníctvom skutkov.

Žalmy prekliatia, alebo skôr verše prekliatia, sa väčšinou nachádzajú v žalospevoch (napr. Ž 12, 35, 58, 59, 69, 70, 83, 109, 137, 140).

V týchto žalmoch nám Boh dáva možnosť, aby sme svoje pocity nedusili v sebe, ale vylievali ich pred Ním. Dôležité je ale pamätať na to, že tieto slová prekliatia nie sú určené ľuďom, ale majú byť vyslovované len pred Bohom. Aj keď žalmista oslovuje konkrétneho človeka, voči ktorému cíti hnev alebo nenávisť, neznamená to, že to hovorí priamo pred dotyčným človekom. Svoje slová vyslovuje vždy pred Bohom. Ako sme si už na začiatku povedali, žalmy sú slová človeka smerom k Bohu.

Napríklad v Žalme 137 žalmista hovorí o pocitoch trpiacich Izraelitov, pri čom používa značne hyperbolický jazyk. Hoci sa zdá, akoby oslovoval Babylon, neznamená to, že by priamo pred Babylončanmi svoje slová vyslovil. Skutočným poslucháčom týchto slov hnevu je Boh (v. 7).

Ešte jedna dôležitá poznámka k tomuto typu žalmov: autori Príručky upozorňujú, že výraz nenávisť v žalmoch väčšinou zle chápeme. Slovo nenávisť nepredstavuje hriech, inak by sa Boh výrokom „Ezava som nenávidel“ (Mal 1,2 a Rim 9,13) dopustil hriechu. Hebrejské slovo, prekladané ako nenávidieť, znamená nebyť ochotný či schopný s niekým vyjsť, alebo odmietať niekoho. Jazyk preklínajúcich žalmov teda nie je v protiklade k iným častiam Písma, vrátane Mt 5,22.



Použitie žalmov v dnešnej dobe

No a na záver zopár slov k výkladu žalmov pre dnešnú dobu. Vzhľadom k tomu, že kresťania už dávno žalmy inštinktívne používajú, nebudeme o tom hovoriť veľa.

Trojaký základný úžitok žalmov pre nás dnes
Z toho, ako sa žalmy používali v starom Izraeli si môžeme odvodiť tri spôsoby, ako môžu byť užitočné pre nás:

1. Žalmy sú sprievodcom v uctievaní. Veriaci, ktorý chce chváliť Boha, obracať sa k Nemu o pomoc, alebo Mu ďakovať, pripomínať Jeho dobrodenia... môže žalmy použiť ako prostriedok vyjadrenia svojich myšlienok a pocitov, keď sám napríklad nevie nájsť správne slová.

2. Žalmy sú dôkazom toho, aké je dôležité uvažovať a rozjímať nad tým, čo pre nás Boh urobil. Vyzývajú nás k modlitbe, k premýšľaniu o Božom slove (rozjímaniu) a k rozjímavému spoločenstvu s ostatnými veriacimi.

3. Žalmy nezaručujú príjemný život. Dávid vo svojich žalmoch často hovoril o Božích požehnaniach, no jeho život bol z väčšej časti o trápení a nepohode (ako to opisuje 1. a 2. Samuelova). Napriek tomu pri každej príležitosti vyjadroval Bohu vďaku a chválu, dokonca aj v žalospevoch. Žalmy nás učia, že Boh si za svoju veľkosť a dobrotu zaslúži chválu a česť aj uprostred našej biedy a navzdory nej.


Toľko o čítaní a používaní žalmov. Nabudúce sa pozrieme zbližša na čítanie časti Biblie, ktorej hovoríme: múdroslovná literatúra. No a celkom na záver tohto seriálu nás ešte čaká samostatná kapitola o čítaní Zjavenia. Najskôr sa ale musím prelúskať Príručkou a spracovať z toho poznámky, čo opäť chvíľu potrvá. Zatiaľ sa môžete začítať do žalmov alebo do iných častí Biblie, o ktorých sme si už v tomto seriáli hovorili.