2. 8. 2021

Malgorzata Strekowska-Zaremba - Dom z iného sveta

Prečítala som si veľmi nevšedný príbeh pre deti od 10 rokov. Ako hovorí zadná obálka knihy, dočítate sa v ňom o veciach, o ktorých je ťažké hovoriť aj mlčať. Je o udalostiach, ktoré by nemalo zažiť žiadne dieťa, no žiaľ, vo svete sa dejú možno častejšie, ako si myslíme. Treba sa len vedieť správne pozerať a dobre počúvať...

Dom z iného sveta od autorky Malgorzata Strekowska-Zaremba v sebe ukrýva tajomný príbeh, plný zvláštnych, no výstižných obrazov, vychádzajúcich z detského vnímania sveta. Hovorí o dome, ktorý vyrastal bez vody, v jeho vnútri snežilo aj uprostred leta a svoj tieň nevrhal von, pred oči okoloidúcich, ale do svojho vnútra... A tiež o dievčati, ktoré na prekonanie temných čarov domu potrebovalo dobrého priateľa. Lebo: skutočné priateľstvo dokáže rozohnať aj najväčšie temnoty. Nebolo to však vôbec jednoduché, chcelo to veľkú odvahu - na strane dievčaťa aj jej priateľa. No stálo to za to.

Príbeh je napísaný netradične a veľmi pútavo, prečítala som ho jedným dychom. Je to novinka, ktorá vyšla začiatkom tohto roku a oplatí sa prečítať. Je to čítanie nie len pre deti, ktorým môže pomôcť vyjadriť sa alebo porozumieť svojim rovesníkom, ale povedala by som, že je to aj povinné čítanie pre dospelých.