15. 3. 2009

Antoine de Saint-Exupéry (II.)

Ďalšie informácie o živote tohoto francúzskeho letca a spisovatľa nájdete v knihe:

Spomienky na Malého princa
Spomienkové dielo sestry Antoina de Saint–Exupéryho je napísané podľa jej denníka. Simon svoj denník pretvorila do literárnej podoby a zanechala úspešný, i keď nedokončený rukopis Päť detí v parku. Spomínaný rukopis tvorí základ tejto spomienkovej knihy. Zásluhu na vydaní tejto knihy mal predovšetkým prasynovec Antoina de Saint-Exupéryho Frédéric D´Agay, ktorý ju vydal k stému výročiu narodenia prastrýka. Dielo približuje rodinné zázemie a nádherné roky detstva i mladosti piatich detí - Antoina a jeho štyroch súrodencov. Viaže sa na špecifickú atmosféru vo francúzskom Provensálsku, v meste Lyon a v zámku v Saint Maurice, kde deti striedavo trávili svoje detstvo.
Spomienky sú napísané ľahko archaickým tónom a dýchajú sviežosťou a spontánnosťou. Veľmi cenné sú rodinné fotografie, doteraz nepublikované, ktoré dopĺňajú knihu. Detstvo bolo pre autora Malého princa nesmierne dôležité, veď o ňom napísal, že pochádza z detstva ako z nejakej krajiny. V knihe možno nájsť plno veselých, humorných príhod z detských hier. Deti mali veľký vzťah k prírode a hlboký vzťah k umeniu. Učili sa hrať na hudobné nástroje, maľovali, hrávali divadlo. A Antoine mal od mala veľký vzťah k rôznym motorom. Neustále unavoval svoje okolie svojím zápalom o zdokonaľovanie motorov a strojov. Bol prudký, výbušný, v duši slobodný a nespútaný, ale s veľkým rešpektom voči svojim blízkym. Chcel sa stať námorníkom a letcom.
(Zdroj: www.elegenda.sk)

Ďalšia zaujímavá kniha o živote Exupéryho:

Dopisy matke
Kniha obsahuje 110 dopisov Antoina de Saint-Exupéryho matke z obdobia rokov 1910 - 1944. Dopisy dokumentujú veľkú synovskú lásku, v ktorej sa zveroval so svojimi citmi, zážitkami, prosbami a názormi. Výber z dopisov urobila sama adresátka, ktorá prežila slávneho syna o 28 rokov. Texty dopisov dokumentujú všetky jeho radosti aj ťažkosti: boj o potrebné vzdelanie a profesné zakotvenie, zápas s hmotnými problémamy, samotou, pieskom a smädom v púšti. Dopisy sú svedectvom nie len jeho cesty k milovanému povolaniu pilota, ale aj jeho spisovateľskej dráhy a nepriamo tiež jeho vzťahu k Bohu. Predovšetkým sú však dokladom jeho veľkej synovskej lásky k matke. Vyrozprávané zážitky sú doprevádzané filozofujúcimi a osobnými poznámkami, ktoré dajú čitateľovi možnosť spoznať autora Citadely a Malého princa aj z inej, omnoho dôvernejšej stránky.
(Zdroj: www.kumran.sk)


Snáď najznámejšia kniha Antoina de Saint-Exupéryho:

Malý princ
Čítala som ju už niekoľkokrát a vždy mi má čo povedať. Ukrýva v sebe hlboké myšlienky a pri tom tak samozrejmé. Samozrejmé pre oči jednoduchého dieťaťa ale neskutočne zložité pre oči dospelého človeka. A pri tom dospelý by mal byť ten, ktorý už pochopil, o čom je život, aké má byť správne poradie hodnôt, ale často to tak nie je. A pre malého princa je správanie dospelých často úplne nepochopiteľné, ako sám poznamenáva: "Deti musia byť s dospelými veľmi zhovievavé." Viac o tejto knihe aj o ďalších príbuzných knihách sa dočítate v kategórii Čitáreň:

Malý princ
Návrat malého princa
Cesta za malým princom
Spomienky na malého princa
Nový návrat Malého prince


Niektoré zaujímavé výroky Antoina de Saint-Exupéryho nájdete na stránke: Wikicitáty


V roku 1994 bola na Slovensku vydaná
poštová známka s portrétom tohto umelca